IJzerfront en Ieperboog

De  Eerste Wereldoorlog in de Westhoek van België 

Reisinformatie:
Geheel verzorgde tweedaagse battlefieldtour naar de IJzer en Ieper 

Datum:
Zaterdag 15 en zondag 16 maart
We vertrekken om 06.45 uur en zijn rond 22.30 uur terug.

Opstapplaatsen:
Opstapplaatsen in Horn, Roermond en Echt

Reisprijs:
€ 299- p.p. (2-p kamer)
Toeslag 1-p kamer: € 25,-

Inclusief:
- Vervoer v.v. met een personenbus naar Ieper;
- Verblijf in een landelijke B&B met eigen douche en WC;
- 1 x ontbijt;
- 1 x lunch;
- 2 x diner;
- entree diverse musea;
- Gids- en reisbegeleiding.
Dranken voor eigen rekening. 

De reisleider komt al sinds de jaren tachtig op de slagvelden van Verdun, Somme en Ieper. 

De verschillende slagen om Ieper (Engels)

In Europa van Geert Mak. Aflevering: Ieper 

Als ge van ze leven in de Westhoek passeert
deur regen en noorderwinden
keert omme den tied als g' alhier passeert
den oorlog ga j' hier were vinden

ja 't is den oorlog da 'j hier were vindt
en 't graf van duizend soldoaten
altied iemands voader altied iemands kind
nu doodstille en godverlaten

Willem Vermandere - Duizend soldaten

Over de Belgische strook van Nieuwpoort aan de kust, langs het riviertje de IJzer, de steden Diksmuide en Ieper en het West-Vlaamse heuvelland richting Franse grens liep in de Eerste Wereldoorlog een loopgravenfront waarin bijna geen beweging zat. Voor luttele meters terreinwinst werden duizenden, veelal jonge, levens opgeofferd. Een landverovering die bij een volgende aanval van de vijand vaak weer moest worden prijsgegeven. In deze tweedaagse battlefieldtour gaan wij globaal deze frontlijn van de Belgische kust tot aan de Franse grens volgen en kennismaken met de horror van de Eerste Wereldoorlog.

Het eerste gedeelte van deze frontlijn werd verdedigd door de Belgen. Het gebied was al vroeg in de oorlog onder water gezet en een grote waterplas scheidde de vechtende troepen. De IJzer heeft in Belgie nog altijd een mytische klank. Achter dit riviertje lag het onbezette en Vrije Belgie, amper 10% van het grondgebied. In de vier jaar oorlog heeft het IJzerfront nauwelijks bewogen, mede ook omdat de Belgische koning Albert weigerde zijn soldaten in de mensenverslindende offensieven te sturen. Een curieuze zaak is de taalkwestie en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd geweest.

Na Diksmuide werd het stokje door Franse, maar vooral Engelse soldaten overgenomen. Ieper of Wipers zoals de Engelsen zeggen, is een bedevaartsoord voor de landen van het oude Britse imperium geworden. Het front vertoonde rondom deze stad een uitstulping, in militaire termen een Salient (boog) geheten. Tijdens vijf veldslagen om Ieper wisten de Britten de stad in handen te houden. Met name de Derde Slag om Ieper, ook bekend als de Slag om Passendale, is heel berucht. De dichter-soldaat Siegfried Sassoon schreef: I died in hell, they called it Passchendael. In de Tweede Slag om Ieper werd door de Duitsers voor de eerste keer gifgas ingezet. Volgens de absurde logica van deze oorlog met de bedoeling om mensenlevens te sparen, want wellicht lag de overwinning daardoor eerder in het verschiet. 

Ten zuiden van Ieper liep het front over de Vlaamse heuvels naar Ploegsteert bij de Franse grens. In deze sector werd niet alleen boven, maar ook ondergronds gestreden. We hebben het dan over de tunnels en de Mijnenslag. De littekens van de mijnontploffingen zijn een eeuw na dato nog goed in het landschap te zien . Maar dit frontgedeelte was ook het toneel van een Kerstbestand in 1914, waarbij de Engelsen en Duitsers samen een potje voetbal speelden. De Duitsers wonnen overigens met 2-1. Een 'kleine vrede' in de Grote Oorlog. 

Deze expeditie wordt afgerond met een bezoek aan de Kemmelberg. Het strijdtoneel van de Vierde Slag om Ieper, waar het Duitse Eindoffensief in 1918 ternauwernood werd tegengehouden. Tenslotte bezoeken we de stad Poperinge. Een executiepaal op de binnenplaats van het stadhuis herinnert aan de terechtgestelde soldaten die veroordeeld waren voor o.a. desertie. Maar misschien waren ze gewoon oorlogsmoe of leden ze aan shellshock. Er was geen ontsnapping uit deze waanzin mogelijk.

Programma

Zaterdag 
07.00 Vertrek eerste opstapplaats
11.30 Aankomst Nieuwpoort en bezoek IJzerfront: Sluizencomplex Ganzepoot te Nieuwpoort, Stuivekenskerke, IJzertoren en Dodengang te Diksmuide
14.30 Incheck B&B 
15.00 Bezoek Memorial Museum Passchendaele 1917
18.00 Diner
20.00 Last Post-ceremonie te Ieper
20.30 Stadsrit Ieper
22.00 Overnachting B&B

Zondag 
07.30 Ontbijt en uitcheck B&B 
08.45 Start battlefieldtour Ieper (Salient-Noord) 
12.30 Lunch incl museumbezoek
13.30 Vervolg battlefieldtour Ieper (Salient-Zuid)
17.45 Diner
19.00 Terugreis naar Midden-Limburg
22.30 Thuiskomst

Foto's: Wim van Roy

Online boeken

Boek uw IJzerfront en Ieperboog-expeditie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.