Somme 1 juli 2024- herdenking

Britse herdenkingtradities op de 108th anniversary Battle of the Somme

Reisinformatie:
Verzorgde reis naar de Somme in Noord-Frankrijk ten einde de 1-juli-herdenking te beleven. We verblijven 1 nacht in een driesterren-hotel.

Datum:
Maandag 1 juli t/m dinsdag 2 juli. We vertrekken 's nachts om 02.00 uur en zijn dinsdag tegen 20.00 uur weer terug. 

Vertrek:
Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn en Roermond-station

Reissom:
€ 225,- p.p. (toeslag 1-persoonskamer € 57,50
)

Inclusief: 
Transfer v.v. Horn/ Roermond-Somme met een personenbus, tour over het slagveld, 1 overnachting met ontbijt, entree museum Somme 1916, uitgebreide documentatie. Neem voor de eerste dag een lunchpakket mee.

Aanbevolen literatuur:
De Slag van de Somme 1916- Koen Koch

Klik op de video en bekijk de aflevering van Geert Mak's In Europa over de slag bij de Somme

1 juli 1916 markeert het begin van de slag aan de Somme, één van de meest dodelijke veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Alleen al op deze eerste dag betreurde het Britse leger 60.000 slachtoffers, met inbegrip van bijna 20.000 gesneuvelden. Dit was de ergste dag in Britse militaire geschiedenis. Ook niet in de Tweede Wereldoorlog was er een zwartere dag. Elk jaar, ter nagedachtenis aan de mannen die vochten en stierven tijdens deze slag, worden langs de oude frontlinie indrukwekkende herdenkingen gehouden. Met Historisch Reisgenootschap Cliotravel kunt u dit jaar deelnemen aan deze ceremonies vol Britse herdenkingtradities. Dit is het programma:

PROGRAMME OF COMMEMORATIONS - 1ST JULY 2024

7.28am: Lochnagar Crater in La Boisselle
De 1-juliceremonie start met een herdenking bij een grote mijnenkrater bij de Franse stad Albert. De aanval op 1 juli 1916 begon met het ontploffen van enkele mijnen, gevolgd door fluitsignalen ten teken dat de soldaten "over de top" dienden te gaan (uit de loopgraven klimmen).

10.30am: Thiepval Memorial to the Missing
Dit is de kern van de herdenking. Thiepval Memorial is het grootste herdenkingsteken aan het Sommefront

2.30pm: Ulster Tower in Thiepval
Bij deze ceremonie worden m.n. de gesneuvelden van Noord-Ierland herdacht.

4.00pm: Newfoundland Memorial Park in Beaumont- Hamel
Canada en New Foundland, destijds dominions (geprivilegieerde koloniën) van het Britse Rijk, herdenken in dit memoriepark met echte loopgraven hun slachtoffers.

5.30pm: German Cemetery and village war memorial of Fricourt
Ingetogen herdenking op het Duitse kerkhof van Fricourt, waar ooit nog eens de Rode Baron lag begraven.

6.45pm: Beginning at the Town Hall of Albert, followed by services at the cemetery to the soldiers of Britanny, the British cemetery, and the town's war memorial followed by The Leaning Virgin's Pipers in front of Notre Dame de Brebières Basilica in Albert
Herdenking in de Franse stad Albert en Schotse doedelzakmuziek in het centrum.

Op de tweede dag maken we nog een battlefieldtour en bezoeken we o.a. Delville Wood, Pozieres, Mametz Wood, Hawthorne Mine Crater,  Mouquet Farm, Butte de Warlencourt en Auchonvillers. Na een middagmaal aanvaarden we dan met ons hoofd vol nieuwe indrukken de terugreis naar Nederland.

Online boeken

Boek uw expeditie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.