De Somme 1 juli 1916

De zwartste dag in de Britse militaire geschiedenis

Reisinformatie:
Tweedaagse reis naar het slagveld van de Somme in Noord-Frankrijk.
Vertrek 's nachts 

Datum:
Vrijdagnacht 30 juni t/m zondag 2 juli 2023 (1 overnachting)

Vertrek:
Horn, Roermond, Echt

Reissom:
€ 195,- p.p.
Toeslag single room: € 45,-

Inclusief:
Eén overnachting met ontbijt,
lunch ( 1 x), vervoer v.v., entree museum, battlefieldtour, uitgebreide documentatie.

Aanbevolen literatuur:
De Slag van de Somme 1916- Koen Koch

Op 1 juli 1916 begon The Big Push, de poging van het Britse leger (en het Franse) om aan het Noord-Franse front bij de rivier de Somme een beslissende doorbraak te forceren in de vastgelopen loopgravenoorlog. Het plan liep uit op een fiasco, waarbij op die eerste dag alleen al 60.000 Britse doden en gewonden vielen. Dit is het grootste verlies dat het Britse leger ooit op een dag heeft geleden. De Somme werd een van de symbolen voor de zinloze slachting die de Eerste Wereldoorlog heet.

Het wordt een walk over beloofde de Britse Generale staf.
De Duitse stellingen waren al een week onophoudelijk gebombardeerd en dat kon geen vijandige soldaat overleven. De Tommys, de Engelse soldaten, dienden keurig in het gelid en in wandelpas het niemandsland over te steken. Het was een tragische vergissing want het bombardement had de Duitsers niet uitgeschakeld en had zelfs de hindernissen in het niemandsland (prikkeldraad e.d.) niet opgeruimd. Een Duitse musketier schreef later over deze 'walk over': "We waren verbaasd om ze kalm te zien wandelen, alsof ze naar het theater gingen. Toen we begonnen te vuren, hoefden we alleen maar te laden en te herladen. Ze vielen bij bosjes". Ondanks dit grote verlies heeft de slag van de Somme nog tot november 1916 geduurd. De terreinwinst was zeer gering. Beleef met Cliotravel deze historische dag en ga met de Britse soldaat Tommy 'over the top' en ervaar de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog.

Programma:
Dag 1: Heenreis naar de Somme. Onderweg bezoeken we de gedenkplaats en het oorlogsgraf van de Engelse dichter-soldaat Wilfred Owen. In Peronne krijgen we in het museum Historial de la Grande Guerre een goed en duidelijk beeld van de Eerste Wereldoorlog.
Dag 2: Battlefieldtour naar o.a. Lochnagar Crater, Thiepval Memorial, Ulster Tower, Newfoundland Memorial Park, Delville Wood, Pozieres, Mametz Wood, Hawthorne Mine Crater, Fricourt, Mouquet Farm, Butte de Warlencourt, Auchonvillers.
Dag 3: Op onze terugreis brengen we nog een bezoek aan een tank uit de Eerste Wereldoorlog en gaan we naar het grootste Franse nationale oorlogskerkhof en het gedenkteken Notre-Dame-De-Lorette (een herinnering aan 580.000 gesneuvelden van alle deelnemende landen) in Artois.

We verblijven in een B&B op het slagveld. Dit is een hele bijzondere ervaring. Deze B&B heeft twee double rooms en een guest room. Deze grote ruimte heeft een slaapkamer voor twee personen en een slaapkamer voor drie personen. De double rooms hebben eigen WC en douche en de guest room heeft een gezamenlijke douche en WC. De hospita serveert    's morgens een stevig Engels ontbijt.

Op de heenreis bezoeken we het graf van Wilfred Owen. Hij is de bekendste representant van een stroming in de Engelse literatuur die de War Poetry wordt genoemd. Owen sneuvelde op 4 november 1918, een week voordat de wapenstilstand werd getekend.  We bezoeken tevens het zogenaamde Boswachtershuis, de schuilplek waar hij zijn laatste brief aan zijn moeder schreef. Dit is een van zijn bekendste gedichten.

The parable of the old man and the young
So Abram rose, and clave the wood, and went,
And took the fire with him, and a knife
And as they sojourned both of them together
Isaac the first-born spake and said, My Father,
Behold the preparations, fire and iron,
But where the lamb for this burning-offering?
Then Abram bound the youth with belts and straps
and builded parapets and trenches there,
And streched forth the knife to slay his son.
When Io! an angel called him out of heaven
Saying, Lay not thy hand upon the lad,
Neither do anything to him. Behold,
A ram, caught in a thicket by its horns;
Offer the Ram of Pride instead of him.

But the old man would not so, but slew his son,
And half the seed of Europe, one by one.


Foto's: Mark Verstraeten en Leon Moonen

Online boeken

Boek uw expeditie naar de Somme op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.