Rügen en Usedom

De reis in een notedop

Datum:
Zaterdag 2 november t/m woensdag 6 november 2024

Opstapplaatsen:
Roggel- De Leistert Heldensedijk 5
Helden- centrum
Venlo-  A73 Rijkswaterstaat steunpunt Mulkenshofweg

Inbegrepen:
- Vervoer van en naar Rügen en Usedom;
- Transfers op beide eilanden;
- 4 hotelovernachtingen incl. ontbijt;
- 2 diners;
- Entree musea (o.a. Prora en Peenemunde);
- Entree krijtrotsen en natuureducatiecentrum bij Königsstuhl;
- Stadsbezichtingen in Stralsund en Greifswald.

Reisprijs: 
€ 674,- p.p.
Toeslag 1-persoonskamer:
€ 129,-

De Noord-Duitse vakantie-eilanden Rügen en Usedom herbergen een bijzondere nazigeschiedenis. Op het eiland Rügen probeerde Hitler het Duitse volk te paaien met een gigantisch vakantieparadijs. De organisatie Kraft durch Freude, een onderdeel van de nazivakbond Deutsche Arbeitersfront (DAF), bouwde langs de kust een hotelkolos waar 20.000 badgasten konden verblijven. Tenminste dat was de bedoeling, maar door de oorlog werd het KdF Seebad nooit voltooid.

Op het naburige eiland Usedom in Peenemünde bouwden de nazi's een proefstation voor de ontwikkeling van raketten. De eerste testlocatie bij Berlijn was voor de proefvluchten te gevaarlijk en daarom week men al voor de oorlog uit naar het eiland Usedom, waar over de Oostzee de raketlanceringen veilig konden plaatsvinden. Met de opgedane raketkennis gingen de Verenigde Staten en Rusland na de Tweede Wereldoorlog aan de haal door de Duitse raketgeleerden in dienst te nemen. Dat de nazi's bij de productie van raketten volop gebruik hebben gemaakt van dwangarbeid werd de Duitse raketdeskundigen niet aangerekend.

Maar we hebben tijdens deze reis ook oog voor het natuurschoon. Zo bezoeken we de beroemde krijtrotsen van Rügen, die dankzij Caspar David Friedrich, een schilder uit de 19de eeuwse Romantiek, wereldberoemd zijn geworden. 

En natuurlijk bezoeken we tussen Rügen en Usedom de steden Stralsund, tot 1815 territorium van Zweden, en het charmante universiteitsstadje Greifswald, de geboortestad van de hierboven genoemde schilder Caspar David Friedrich.

Weetje 1:
Kraft durch Freude (KdF) was een onderdeel van de gelijkgeschakelde vakbond Deutsche Arbeitersfront (DAF). Het doel van DAF was niet de verbetering van de arbeids-verhoudingen, maar het temperen van de arbeiderseisen door ontspanning. Uiteraard mocht je alleen deelnemen als je tot de "Volksgemeinschaft" behoorde. Joden, Sinti en Roma waren dus uitgesloten

Weetje 2:
Hitler heeft het Seebad en Rügen nooit bezocht. Een ander historisch figuur heeft wel zijn voetstappen op het eiland gezet. In april 1917 verbleef Lenin op zijn geheime treinreis van Zürich naar St. Petersburg één nacht in Sassnitz en stapte in deze havenplaats over op de veerboot naar Scandinavië.

Uw reis naar de Noord-Duitse eilanden Rügen en Usedom kan beginnen!
Vul onderstaand formulier in en druk op indienen