Auschwitz

Studie- en herdenkingsreis naar het vernietigingskamp Auschwitz met Herman en Annelies van Rens

Datum:
Gepland eerste week september 2025

Vervoer:
Uitvoering van deze reis gebeurt met een touringcarbus

Verblijf:
Hotel in Dresden
Campanile-hotel in Katowice
Hotel in Potsdam

Reisprijs:
Prijs wordt nog bekend gemaakt
Inclusieve reis.


U kunt alvast een pre-reservering maken tot de definitieve reistijd en reisprijs bekend zijn. Mocht de datum en de reissom toch tegenvallen, dan kunt u zonder verplichtingen annuleren. 



In het zuidoosten van Polen ligt het dodelijkste vernietigingskamp van de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog: Auschwitz. Tot de bevrijding door het Rode Leger in 1945 werden er ruim een miljoen mensen vermoord. Maar Auschwitz was méér dan een vernietigingskamp. Deze wetenschappelijke reis toont het project Auschwitz e.o. in zijn volle betekenis.

De 8-daagse reis wordt verzorgd door de bekende Limburgse holocaustdeskundigen Herman en Annelies van Rens van Stichting Holocaust Limburg. Het echtpaar heeft vele publicaties over de vernietiging van de Joden in Limburg op hun naam staan. Het boek Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog geldt zelfs als standaardwerk over dit thema. Tijdens hun onderzoek naar de zogeheten Coseltransporten, een halteplaats vóór Auschwitz waar mannen uit de trein werden gehaald voor dodelijke slavenarbeid, wisten zij zelfs het oude stationnetje aan de vergetelheid te ontrukken. 

Het oude treinstation van Cosel waar duizenden mannen uit de trein zijn gesleurd voor dwangarbeid

Programma in grote lijnen:

- Busreis vanuit Venlo naar de eerste overnachtingsplek in Dresden
Onderweg bezoeken we de ovenbouwers van Auschwitz in Erfurt

- De tweede dag reizen we naar Katowice. 's Morgens bezoeken we eerst Tötungsanstalt Pirna bij Dresden, dat een verderfelijke rol heeft gespeeld bij de Euthanasie-actie van de Nazi's en waarbij de kennis werd opgedaan om mensen met gas te doden.

- De derde dag verkennen we de omgeving van Auschwitz en het huidige dorp Oświęcim. Auschwitz was niet alleen een vernietigingskamp, maar ook een zogeheten "SS-Interessegebiet", waar IG-Farben met dwangarbeiders een industriële productie van kunstrubber realiseerde (kamp Monowitz) en een landbouwgebied dat als voorbeeld diende voor de Duitse kolonisatie van de Lebensraum in het oosten.

- De vierde dag bezoeken we na een wandeling rondom het kamp het Auschwitz-Birkenau State Museum (Stammlager Auschwitz).

- De vijfde dag besteden we aandacht aan Cosel, een station voor Auschwitz, waar in 1942 door de Organisation Schmelt ongeveer 9000 mannen uit de treinen naar Auschwitz zijn gehaald. Zij werden gedwongen om onder erbarmelijke omstandigheden te werken aan de bouw van de Reichsautobahn van Breslau naar Gleiwitz. Er ontstonden in Silezië honderden kleine kampen voor Joodse slaven. Wij bezoeken o.a. het subkamp Blechhammer.


- De zesde dag gaan we naar Auschwitz-Birkenau, het eigenlijke vernietigingskamp.
- De zevende dag reizen we naar Potsdam-Berlijn.
- De achtste dag bezoeken we in Berlijn het Haus an der Wannsee-Konferenz, waar in januari 1942 de vernietiging van alle Joden in Europa werd besproken en georganiseerd. Na dit bezoek keren wij terug naar onze opstapplaats Venlo in Nederland.

- Elke avond lezingen ter voorbereiding op de volgende dag.

Het complete programma in en rondom Auschwitz staat beschreven op de website van Holocaust Limburg; klik hier

Misvattingen

Over de moord op de Joden in Auschwitz-Birkenau leven volgens Holocaustonderzoeker Herman van Rens diverse misvattingen, ontstaan door films en documentaires.
Zijn belangrijkste drie:

1) Selecties, wie direct naar de gaskamer moest, vonden tot mei 1944 plaats op de zgn. Alte Judenrampe buiten Birkenau. De treinen reden pas vanaf 16 mei 1944 onder de poort door het kamp binnen. Bijna alle Nederlandse Joden waren toen al vermoord. De selectie gebeurde door 'gewone' SS'ers en pas in de laatste fase door arts Mengele. Het beruchte opschrift 'Arbeit macht Frei' in het Stammlager Auschwitz hebben deze Joden nooit gezien.

2) De vergassing van veruit de meeste Nederlandse Joden vond niet plaats in de vier 'Krematoria' van Birkenau, waarvan de ruines nog te zien zijn, maar in het 'Weisse Haus' of Bunker II; een verbouwde boerderij waarvan alleen de fundamenten nog staan.

3) Joden werden tot voorjaar 1943 vanuit Westerbork vervoerd met personen-treinen, niet met veewagons of goederentreinen.

Foto's: W van Roij en
C Vestjens 

Online boeken

Boek deze nagenoeg All inclusive Auschwitz-excursie op tijd.