Parels van Leudal

Een excursie door de rijke geschiedenis van de gemeente Leudal aan
de hand van cultuur-historische parels

Reisinformatie:
Een verzorgde rondreis door de Midden-Limburgse gemeente Leudal.

Datum:
Zaterdag 21 september 2024

Vertrek:
Parkeerplaats Leudalmuseum, Roggelseweg 58 te Haelen

Vertrek om 08.30 uur. Terugkomst om 17.30 uur

Reissom:
€ 64,50 p.p. 

Inclusief:
Rondrit door Leudal met een personenbus, koffie/ thee met vlaai, lunch, middagaperitiefje 
en gidsbegeleiding.

De fusiegemeente Leudal is in oppervlakte de grootste gemeente van Limburg en is in 2007 ontstaan. Uiteraard is de geschiedenis van de 16 kernen die de gemeente Leudal vormen, veel ouder. De oudste sporen van menselijke activiteiten op het grondgebied van de huidige gemeente gaan zelfs tot ver in de prehistorie terug. In de Romeinse tijd was het gebied een uithoek van het grote keizerlijke imperium, waar een belangrijke weg van Tongeren naar Nijmegen doorheen liep. 

In de Middeleeuwen was Leudal een bestuurlijke lappendeken met graafschappen, heerlijkheden en vrijstaatjes. Deze situatie bleef bestaan tot aan het einde van de 18de eeuw, toen de Fransen het gebied bij Frankrijk inlijfden. Na de val van Napoleon werd Leudal opgenomen in de nieuwe provincie Limburg. Bij de Belgische scheiding in 1839 bleef dit deel van Limburg bij Nederland.

Het hoofdbestaanmiddel van de bevolking in Leudal was eeuwenlang de landbouw. Men produceerde vooral voor de monden van het eigen gezin. De Maasdorpen kwamen dankzij de kleigrond tot een redelijke welvaart, wat nu nog valt af te lezen aan de grote boerenhoeven. De opbrengsten op de zandgronden waren karig en hier was het vaak armoede troef. Tegen het einde van de 19de eeuw, begin 20 ste eeuw begonnen de landbouwhervormingen, die vooral na de Tweede Wereldoorlog een enorme vlucht hebben genomen en die hebben geleid tot een volledige marktgerichte (zelfs internationale) productie. Inmiddels is nog maar een klein percentage van de beroepsbevolking in Leudal werkzaam in de agrarische sector

In deze tocht willen wij u graag laten kennismaken met de rijke historie van Leudal aan de hand van cultuur-historische objecten. Ieder item vertelt iets over een historische periode in Leudal en de wisselwerking tussen de grote historische ontwikkelingen en de weerslag in deze gemeente. Het zijn echte parels, vaak verstopt en waarvoor soms enige moeite nodig is om ze te ontdekken. 

I.s.m. het Promotie Platform Leudal heeft Historisch Reisgenootschap Cliotravel van deze tocht de fietsroutekaart "Rijke Historie van Leudal - 35 markante plekken" gemaakt. Deze fietskaart ontvangt u gratis bij deelname aan deze excursie.

Online boeken

Boek uw expeditie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.