Teutoburgerwoud

Germanen, Romeinen en Bruinhemden in een Duits woud

Reisinformatie
Tweedaagse reis naar het Teutoburgerwoud in Duitsland (Noordrijn-Westfalen).
Deze excursie is een bijzondere combinatie van Oudheid en Nieuwste geschiedenis. 

Datum
Donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 19 mei 2023

Verzamelplaats
Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn. Carpool en/of eigen vervoer

Reisprijs
€ 169,- p.p. o.b.v. een duokamer
Toeslag singlekamer: € 25,-

Inclusief
* Entrees en gidsen musea;
* 1 overnachting in een  driesterren hotel;
* 1 ontbijt

De rondleidingen worden in de Duitse taal gegeven.

Video

Op de video Geheimnis treft u meer info aan over de mythes in het Teutoburgerwoud.

De video Muiswinkel is een cabaretstukje van Van Muiswinkel en Van Vleuten over de Varusslag.

Het Teutoburgerwoud in Duitsland, ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Venlo, herbergt veel geschiedenis, maar ook vele mythen.
In 9 na Christus verslaan Germaanse stammen onder leiding van Arminius een grote Romeinse legermacht. De keizer in Rome zag zich na deze enorme nederlaag genoodzaakt om in het noorden van zijn imperium, de Rijn als grensrivier te accepteren.  
Deze Varusslag, genoemd naar de commandant van het Romeinse leger, heeft in Duitsland sinds de 15de eeuw  een mythische lading gekregen. Arminius of Hermann zoals de Duitsers de Germanenleider noemen, werd een rolmodel van Duitse eenheid en kracht. Na de Duitse hereniging in 1871 werd bij de Duitse stad Detmold op de plek waar men vermoedde dat de slag had plaatsgevonden, een reusachtig standbeeld  voor Hermann opgericht. Het nieuwe Duitse keizerrijk had nationale symbolen nodig. In de jaren tachtig van de 20ste eeuw ontdekten archeologen pas de exacte plek waar de Romeinen in de pan werden gehakt: ongeveer 50 km ten noorden van dit 'Hermanndenkmal'.

De Nazi's trokken Hermann en zijn stamgenoten in een racistische hoek en benadrukten vooral  de superioriteit van de Germaanse cultuur. Helaas hadden de Germanen geen schriftelijke bronnen achtergelaten, dus werd er archeologisch veldwerk gedaan, waarbij vervalsingen niet werden geschuwd. Een voorbeeld van dit onderzoek zijn de Externsteine, een formatie van zandstenen niet ver van het Hermanndenkmal gelegen, dat volgens volkskundigen een Germaanse heiligenplaats was. Het zou een bewijs zijn dat er voor de vroege beschavingen in het Middellandse Zeegebied al hoge culturen in het noorden waren.

Volgens Himmler, leider van de SS, was het Teutoburgerwoud het hart van het stamgebied van de Germanen. Aan de zuidrand van dit woud had hij zijn oog laten vallen op een kasteel, waar hij de cultus van de SS met heidense Germaanse elementen vorm wenste te geven. Slechts de nederlaag van Duitsland heeft deze megalomane plannen verijdeld.

Om een verder inzichtelijk beeld te krijgen van de terreur van het  Naziregime maken we een joodse rondwandeling door Detmold, om te ervaren hoe de slachtoffers van het Naziregime in een kleine stad werden geterroriseerd door de bevelen vanuit Berlijn. In de Duitse stad Munster besteden we in museum Villa Ten Hompel aandacht aan de daderszijde: Was het voor politiemensen mogelijk om zich te onttrekken aan Hitlers moordmachine? En waarom gebeurde dat zo weinig?

Programma

Dag 1 zaterdag
Bezoek aan SS-burcht Wewelsburg en KZ Niederhagen
Bezoek Hermanndenkmal in Detmold
Joodse stadswandeling in Detmold
Bezoek Externsteine in Detmold

Overnachting in een ***-hotel

Dag 2 zondag
Bezoek aan Varusschlacht Museum te Kalkriese
Bezoek aan Villa Ten Hompel (voormalig hoofdkwartier Ordnungspolizei) te Munster

Online boeken

Boek uw excursie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.