Hoge Noorden

Bezoek met ons de stad Groningen en de veenkoloniën in Drenthe

Reisinformatie:
Tweedaagse reis naar het noorden van Nederland met een stadswandeling in Groningen en een bezoek aan het Gevangenismuseum in het Drentse Veenhuizen en de zogeheten Proefkolonie in Frederiksoord.

Datum:
Datum in 2023

We vertrekken zaterdag om 07.00 uur en zijn zondag rond 19.00 uur terug.

Opstapplaatsen:
Opstapplaatsen in Horn, Roggel en Horst

Reisprijs:
€ 259,- p.p.
Toeslag 1-p kamer:
€ 40,-

In bezit van een museumkaart? Dan mag u € 27,50 van de reisprijs afhalen.

Inclusief:
- Vervoer v.v. met een personenbus;
- Verblijf in een 4-sterren hotel;
- 1 x ontbijt;
- 1 x diner;
- entree musea;
- Gids- en reisbegeleiding.
Dranken voor eigen rekening. 

Ook de Van Rossems hebben Groningen bezocht, klik maar eens op de video

Het plan van Johannes van den Bosch. Klik op de video

Met deze weekendreis zoeken we het hogerop, geografisch gesproken dan. Groningen is de noordelijkste provincie van Nederland en heeft dit gegeven ooit in een aardige slogan gebruikt: "Er gaat niets boven Groningen". Wij bezoeken de gelijknamige hoofdstad van deze provincie. 

Groningen is bij uitstek een studentenstad. Er is zowel een universiteit en een hogeschool, waardoor er heel veel studenten wonen. Van de 230.000 inwoners in Groningen, is 25% student. Daardoor heeft Groningen als stad het hoogste percentage studenten én is qua inwoners de jongste stad van Nederland. Wij maken een stadswandeling in Groningen waar we o.a. Bommen Berend en Rabenhaupt uit het Rampjaar 1672 leren kennen, we vernemen meer over de joden in Groningen, en we bezoeken het Universiteitsmuseum voor een kennismaking met Aletta Jacobs; de eerste vrouwelijke studente aan een Nederlandse universiteit.

In het tweede gedeelte van de reis gaan we naar het Drentse Veenhuizen en Frederiksoord. In 1818, na de Napoleontische oorlogen, gaat het niet goed met het Koninkrijk der Nederlanden. Een derde van de bevolking is afhankelijk van de hulp van anderen. Johannes van den Bosch, een maatschappelijk betrokken generaal, presenteert met zijn Maatschappij van Weldadigheid een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden. Door het stichten van koloniën op de goedkope veengronden van Drenthe wil hij de paupers uit de steden en de wezen uit heel het land door hard werken 'opvoeden tot zelfstandigheid'. Armen krijgen een klein boerderijtje met land om in hun eigen onderhoud te voorzien. De eerste kolonie wordt gesticht in Frederiksoord, een zogeheten 'vrije kolonie'.

In Veenhuizen bouwt de Maatschappij van Welstand drie grote gestichten voor de opvang van 4000 wezen. Omdat de aantal opgezonden weeskinderen ver bij de ingecalculeerde cijfers achterblijven worden de lege plaatsen ingevuld met landlopers en bedelaars. In de loop van de tijd ontwikkelt Veenhuizen zich tot een strafkolonie en een gevangenisdorp, zeg maar gerust een 'gedwongen kolonie'.

Beide koloniën kennen een gelijksoortig landschap met rechte lanen, waterwegen en voorzieningen zoals kerken, rustoorden en gaarkeukens. De kinderen moeten naar school en er is een eigen ziekenfonds. Hiermee loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee als de bakermat van onze verzorgingsstaat beschouwd.

Het bijzondere verhaal en het unieke landschap dat eruit voortkwam leidden tot de UNESCO werelderfgoed status. In juli 2021 hebben de koloniën Veenhuizen en Frederiksoord deze status ontvangen. 

Programma

Zaterdag
07.00 uur Vertrek eerste opstapplaats
11.00 uur Aankomst Groningen en bezoek Universiteitsmuseum
13.30 uur Stadswandeling
17.30 uur Vertrek naar Hotel
18.00 uur Aankomst hotel en incheck
20.00 uur Diner in hotel

Zondag
08.30 uur Ontbijt in het hotel
09.30 uur Vertrek hotel
10.00 uur Aankomst Gevangenismuseum Veenhuizen
13.15 uur Vertrek naar Frederiksoord
15.00 uur Aankomst museum De Proefkolonie
16.30 uur Vertrek 
20.00 uur Thuiskomst

Reserveer deze excursie met het onderstaande formulier

Boekentip
Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis -
Suzanna Jansen