Hoge Noorden

Weekend in Groningen en Drenthe

Reisinformatie:
Tweedaagse reis naar het noorden van Nederland met een stadswandeling in Groningen en een bezoek aan het Gevangenismuseum in het Drentse Veenhuizen

Datum:
19 en 20 november 2022

We vertrekken zaterdag om 07.00 uur en zijn zondag rond 19.00 uur terug.

Opstapplaatsen:
Opstapplaatsen in Horn, Roggel en Horst

Reisprijs:
€ 259,- p.p.
Toeslag 1-p kamer:
€ 40,-

In bezit van een museumkaart? Dan mag u € 27,50 van de reisprijs afhalen.

Inclusief:
- Vervoer v.v. met een personenbus;
- Verblijf in een 4-sterren hotel;
- 1 x ontbijt;
- 1 x diner;
- entree musea;
- Gids- en reisbegeleiding.
Dranken voor eigen rekening. 

Ook de Van Rossems hebben Groningen bezocht, klik maar eens op de video

Het plan van Johannes van den Bosch. Klik op de video

Met deze weekendreis zoeken we het hogerop, geografisch gesproken dan. Groningen is de noordelijkste provincie van Nederland en heeft dit gegeven ooit in een aardige slogan gebruikt: "Er gaat niets boven Groningen". Wij bezoeken de gelijknamige hoofdstad van deze provincie. 

Groningen is bij uitstek een studentenstad. Er is zowel een universiteit en een hogeschool, waardoor er heel veel studenten wonen. Van de 230.000 inwoners in Groningen, is 25% student. Daardoor heeft Groningen als stad het hoogste percentage studenten én is qua inwoners de jongste stad van Nederland. Wij maken een stadswandeling in Groningen waar we o.a. Bommen Berend en Rabenhaupt uit het Rampjaar 1672 leren kennen, we vernemen meer over de joden in Groningen, en we bezoeken het Universiteitsmuseum voor een kennismaking met Aletta Jacobs; de eerste vrouwelijke studente aan een Nederlandse universiteit.

In het tweede gedeelte van de reis gaan we naar het Drentse Veenhuizen en Frederiksoord. Johannes van den Bosch, een maatschappelijk betrokken generaal, bouwde in 1823 in Veenhuizen drie grote gestichten. Met zijn Maatschappij van Weldadigheid wilde hij de paupers uit de steden en de wezen uit heel het land door hard werken in het veen 'opvoeden tot zelfstandigheid'. In 1859 nam de staat het experiment over en veranderde de goedbedoelde kolonie stap voor stap in een Rijkswerkinrichting voor veroordeelde landlopers en bedelaars.

Rond 1900 kreeg Veenhuizen het aangezicht dat tegenwoordig als cultureel-historisch erfgoed wordt beschouwd: de oude gestichten werden vervangen door modernere gebouwen, de nieuwe personeelswoningen kregen stichtelijke gevelspreuken. In de loop van de twintigste eeuw nam het aantal landlopers in Veenhuizen af, en raakten de gebouwen in gebruik als gevangenissen. Het complete dorp, eigendom van het ministerie van Justitie, was tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw gesloten voor buitenstaanders. Inmiddels zijn de gevangenissen van Veenhuizen gesloten. In 2004 werd het enige gesticht uit 1823 dat er nog stond, verbouwd tot Gevangenismuseum.

Programma

Zaterdag
07.00 uur Vertrek eerste opstapplaats
11.00 uur Aankomst Groningen en bezoek Universiteitsmuseum
13.30 uur Stadswandeling
18.00 uur Vertrek naar Hotel
18.30 uur Aankomst hotel en incheck
20.00 uur Diner in hotel

Zondag
08.30 uur Ontbijt in het hotel
09.30 uur Vertrek hotel
10.00 uur Aankomst Gevangenismuseum Veenhuizen
13.00 uur Vertrek naar Frederiksoord
13.45 uur Aankomst museum De Proefkolonie
16.30 uur Vertrek 
20.00 uur Thuiskomst


Reserveer deze excursie met het onderstaande formulier