Xanten en museum Burg Linn
Een dagje Romeinse geschiedenis in het Maas-Rijngebied
Reisinformatie:
Een dagreis naar Romeinse geschiedenis met een bezoek aan Archeologisch Park Xanten (D) en het Archeologische Museum Burg Linn in Krefeld (D).
Datum:
Woensdag 14 augustus 2024
Vertrek:
Noord-Limburg vanaf Beringe, Grashoek, Venlo
Vertrek om 08.00 uur. Terugkomst om 18.30 uur
Reissom:
€ 95,- p.p.
Inclusief:
- Vervoer met een touringcar;
- Entree musea met gidsbegeleiding (Duits);
- Lunch in Xanten;
- Kaffee met Kuchen in Krefeld;
- Reisbegeleiding.
Vlak over de Duitse grens bij Venlo is de grootste Romeinse stad ten van het noorden van de Alpen, op Keulen en Trier na, te bezichtigen. Het Archäologischer Park Xanten is gebouwd op de resten van het oude Colonia Ulpia Traiana. Op unieke wijze onderzoekt en reconstrueert men deze Romeinse stad.
De Romeinen verschenen omstreeks het begin van de jaartelling in Xanten. De Noordgrens van het Romeinse rijk werd gevormd door de Donau en de Rijn. Deze grens -bekend als de Limes- is gedurende een periode van ca 500 jaar bewaakt door een sterke legermacht. Het wereldrijk bracht een grote vooruitgang op alle terreinen van de maatschappij.
Het Romeinse rijk was een voortzetting van de cultuur van de Grieken, de Etrusken en de Carthagers. Uit deze veroverde gebieden werden kennis en wetenschap overgenomen en verder ontwikkeld. Hun rijk omvatte Italië, alle gebieden om de Middellandse Zee, het nabije Oosten, Spanje, Oost- en Noord-Europa vanaf de Zwarte Zee tot aan de Atlantische Oceaan en de Noordzee en een groot deel van Groot-Brittannië. De Romeinse levenswijze, hun kennis en kunde, veranderde en ontwikkelde de samenleving in de veroverde gebieden in grote mate op gebied van taal, cultuur, landbouw, techniek, schrift, ambachten, krijgskunst, wijsbegeerte, bouw en wegenbouw, wetgeving etc. Zij beheersten ca 500 jaar deze contreien juist doordat ze hun rijksgrenzen gedegen beschermden.
Langs de Rijn bevonden zich op een dagmars (ca 25 km) afstand van elkaar legerplaatsen met een permanente bezetting van Romeinse soldaten. Deze legereenheden waren vaak ter grootte van een Legioen (ca 5.500 soldaten). Zo'n legerplaats is Xanten (ca 45 km van Venlo). Daar waren twee Romeinse legioenen gevestigd, dus ca 11.000 soldaten. Bij deze legerplaatsen ontwikkelden zich steden zoals Keulen, Mainz, Nijmegen, Trier en dus ook Xanten.
De Romeinse stad Xanten is nog niet zo lang geleden herontdekt. De resten bevonden zich onder een terrein van ca 25 ha waarop een betonfabriek gevestigd was. De oude legerplaats lag in de nabijheid, maar dichter bij de Rijn. De huidige stad Xanten ligt er vlakbij. Sinds vorige eeuw is heel veel van de oude stad opgegraven, geconserveerd en herbouwd. Over de Thermen – dit is het badhuis – is een glazen overkapping gebouwd en daarbij een schitterend museum gebouwd met vele en unieke bezienswaardigheden afkomstig van de opgravingen. Zo'n badhuis was het wellness-centrum in de oude Griekse en Romeinse steden.
In de middag rijden we naar Krefeld waar het Archeologische Museum Burg Linn bezocht wordt. De Romeinen bouwden hier het castellum Gelduba dat rond 260 na Chr. door de Franken werd verwoest en vervolgens als Frankisch kasteel werd herbouwd.
Het museumgebouw zelf kan een uniek verhaal vertellen. Het werd gebouwd als schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was al gepland voor later gebruik als museum. Zo gebeurde het dat deze schuilkelder werd voorzien van kunstmarmer. Later kwamen daar de foyer en een moderne hal voor de regelmatig wisselende speciale tentoonstellingen bij, evenals de scheepshal. Bijzonder is dat vrijwel alle hier getoonde vondsten in het stadsgebied van Krefeld zijn teruggevonden. De archeologische vondsten worden op vier niveaus tentoongesteld.
Zowel bij het Archeologische Park Xanten als het Archeologische Museum Burg Linn worden we rondgeleid door (Duitssprekende) museumgidsen.