Waterloo

Het einde van Napoleon

Iemand die zijn Waterloo vindt, ziet zijn ambities voor altijd in rook opgaan. De popgroep Abba gaf in 1974 met hun winnend Songfestivalnummer Waterloo een suikerzoete draai aan dit gezegde: vallen voor de avances van een geliefde. En dan te bedenken dat de veldslag die een definitief einde maakte aan de keizerlijke macht van Napoleon, eigenlijk plaats vond bij Mont Saint Jean, ongeveer 5 kilometer voor Waterloo.

Na een jaar in ballingschap op het eiland Elba, keerde Napoleon eind februari 1815 terug naar Frankrijk. Met ongekende snelheid hergroepeerde hij zijn leger en trok op 15 juni 1815 bij Charleroi de grens  met België over. De dag daarna leverde hij slag bij Ligny (een dorpje ten noordoosten van Charleroi) en Quatre Bras; een kruispunt van de wegen Brussel-Charleroi en Nijvel-Namen.  De beslissende veldslag vond enkele dagen later plaats op zondag 18 juni in Waterloo. Napoleons leger werd daar voorgoed verslagen door een alliantie van Britse, Nederlands-Belgische en Pruisische soldaten.

Wij volgen Napoleon vanaf Ligny, waar hij zijn laatste veldslag won tegen de Pruisen.  Vervolgens bezoeken we Quatre Bras en besteden aandacht aan Willem II (Prins van Oranje) die met zijn leger de Franse voorhoede enige tijd ophield.  We zakken dan de N5, de weg naar Brussel, steeds verder af en komen langs het laatste hoofdkwartier van Napoleon, de hoeve Belle Alliance (waar de overwinnaars Wellington en Blücher elkaar troffen) en het centrum van de slag met het prachtige museum 1815 en de heuvel met de leeuw (de plek waar Willem II gewond raakte). We overnachten in Waterloo en de volgende dag bezoeken we o.a. het hoofdkwartier van Wellington, Hougoumont (een belangrijke hoeve waar "een slag binnen de slag" plaatsvond), Plancenoit waar de Pruisische generaal Blücher op het slagveld verscheen en Braine-l'alleud waar de gewonde soldaten van het slagveld met zeer primitieve middelen  werden verpleegd. 


Voor meer informatie en/of aanmeldingen, vul onderstaand formulier in:

De Waterlooreis in een notendop

Datum:
Zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024.

De reis start zaterdag om 07.30 uur vanaf de carpoolplaats langs de A2, Bellekeweg 15, 6101 JZ Echt (Midden-Limburg). 
We verwachten zondag om 20.30 uur terug te zijn.

Reisprijs:  € 255,- p.p.
Toeslag 1-persoonskamer: € 52,-

In dit bedrag is het volgende inbegrepen:

1. Vervoer met een 9-persoonsbus naar Waterloo v.v.;
2. De transfers op het slachtveld;
3. Toegang tot alle musea;
4. Overnachting in een comfortabel hotel incl. toeristenbelasting;
5. Prima ontbijt;
6. Gidsbegeleiding over het slagveld van Ligny, Quatre Bras en Waterloo;
7. Gezamenlijk einddiner (drankjes voor eigen rekening.

.