Vluchteling en Balling

Ontheemd in Nederland

Reisinformatie
Winterdagtocht naar het Belgenmonument op de Amersfoortse Berg en Huis Doorn in de provincie Utrecht.

Datum
Zondag 14 januari 2018

Vertrek
Parkeerplaats Recreatiepark De Leistert, Heldensedijk 5 te Roggel.
Vertrek: 09.00 uur
Terugkomst: 18.30 uur

Reissom
€ 49,- p.p.

Inclusief
* Vervoer met een personenbusje naar Amersfoort en Doorn v.v.
* Entree en rondleiding met een gids Belgenmonument te Amersfoort
* Lunch met soep, brood en kroketten en koffie of thee

Museumkaarthouders hebben gratis toegang tot Huis Doorn. Heeft u geen kaart, dan dient u € 12,- aan de kassa te voldoen. Het kasteel wordt bezocht met een gids.

In deze dagtocht zijn overige consumpties niet inbegrepen.

Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen aan deze dagtocht.

Op de vroege zondagmorgen van 10 november 1918 stond de Duitse keizer Wilhelm II aan de Nederlandse grens bij Eijsden-Limburg om asiel aan te vragen. De revolutie in Duitsland had een einde gemaakt aan zijn heerschappij. Een dag later eindigde de Eerste Wereldoorlog in Europa. Vier jaar eerder waren bij het begin van die oorlog een miljoen Belgen (burgers en soldaten) naar het neutrale Nederland gevlucht. In de loop van de oorlog gingen vele burgers weer terug naar huis, maar gedurende de strijd heeft Nederland meer dan 100.000 burgers en 30.000 soldaten opgevangen. De gevluchtte militairen werden conform het Oorlogsrecht verplicht geinterneerd in kampen.

De dagtocht 'Vluchteling en Balling' gaat op zoek naar de sporen van deze ontheemden in Nederland, zonder overigens het lot van de Belgische vluchtelingen en de Duitse balling over één kam te willen scheren. 

Om de Belgische geinterneerde militairen bezig te houden werden door Belgische vertegenwoordigers zogenaamde werkscholen opgericht. Zodat de militairen tijdens hun verblijf een vak konden leren. Als dank aan Nederland bouwden zij in 1917-1918 het grootste gedenkteken van Nederland; het Belgenmonument op de Amersfoortse Berg.

Toen de Belgische vluchtelingen en militairen eind 1918 weer bijna veilig huiswaarts konden, nam de Duitse keizer Wilhelm II zijn toevlucht tot Nederland. De ex-keizer kwam uiteindelijk in Huis Doorn te Doorn terecht waar hij nog tot 1941 heeft geleefd en zijn tijd verpoosde met het kluiven van hout. Uit zijn paleizen in Duitsland mocht hij 59 wagonladingen persoonlijke bezittingen en kleinoden naar Nederland laten overkomen.

Online boeken

Boek uw expeditie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.