Verdun 1916

Verdun is één van de meest aansprekende plekken van de Eerste Wereldoorlog.
Voor sommigen zelfs een synoniem van deze oorlog .

Reisinformatie:
Driedaagse reis naar de slagvelden van Verdun in Noord-Frankrijk.

Datum:
Vrijdag 7 juli 2023 t/m zondag 9 juli 2023

Vertrek:
Horn, Roermond, Echt
Vertrek vrijdag om 07.00 uur. Terugkomst zondag om 19.00 uur

Reisprijs:
€ 399,- p.p.
Toeslag 1-persoonkamer:
€ 50,-

Inclusief:
Twee overnachtingen,  entree musea, 2 x ontbijt,  2 x lunch, battlefieldtour, uitgebreide documentatie.

Aanbevolen literatuur:

De prijs van de eer. Verdun 1916- Alistair Horne

Klik op bovenstaande video (Duitstalig) voor meer info over de slag van Verdun

Deze aflevering van Andere Tijden bezoekt o.a. het museum van Jean Paul de Vries in Romagne

'Ils n'ont pas passé', ze zijn niet gepasseerd. Een skeletbeeld geeft op één van de heuvels rondom Verdun de onverzettelijkheid van het Franse leger in de Eerste Wereldoorlog weer. Op de Franse onwil om deze garnizoensstad aan de Maas op te geven had de Duitse bevelhebber Erich von Falkenhayn ook een beetje gerekend. Hij geloofde niet in 'een grote doorbraak' waarmee de loopgravenoorlog kon worden beeindigd en had een duivelse strategie bedacht om het Franse leger bij Verdun "te laten doodbloeden". Dit betekende dat de verliezen van de vijand de eigen ruim diende te overtreffen. Von Falkenhayn noemde zijn onzalige plan "Operation Gericht" (oordeel).

Op 21 februari 1916 begon het Duitse leger op een terrein van 10 km bij 10 km een slag van ongekende intensiteit. Nergens aan het front waren zoveel kanonnen geconcentreerd. De Fransen zetten alles op alles om Verdun te behouden. Verdun kon alleen maar langs de weg met Bar-le-Duc bevoorraad worden. Deze weg kreeg de naam "Voie Sacree", heilige weg. Verdun was een menselijke gehaktmolen en waar de Duitse generaal echter niet op had gerekend, was dat ook het Duitse bloed rijkelijk in de Maas vloeide. Na 10 gruwelijke maanden werd de uitputtingsslag gestopt. De trieste balans was meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten . Verdun staat symbool voor de verschrikkingen die mensen elkaar kunnen aandoen. De sporen van het immense gevecht zijn na ruim een eeuw nog duidelijk zichtbaar in de bossen aanwezig. 

Programma (onder voorbehoud)
Dag 1: Bezoek Duitse kanonopstelling Lange Max, Salle des Decorations, citadel Verdun, hoofdkwartier Franse bevelhebber Philippe Petain, Voi Sacree, stadswandeling Verdun.

Dag 2: Vandaag bezoeken we het slagveld van Verdun met "villages détruits" (verwoeste dorpen), fort Douaumont, ossuarium van Douaumont, fort Vaux, museum Memorial de Verdun, Bois de Caures met kolonel Driant, tranchee des baionnettes, enz..

Dag 3: Bezoek Mort Homme, heuvel van Vauquois, privé-musea in Chattancourt en Romagne.

Online boeken

Boek uw excursie naar Verdun op tijd