Spikexcursie

Ontdek het verhaal achter de verzetsfamilie Vossen van de Spik en de luchtoorlog in Limburg

Reisinformatie:

Dagexcursie naar het verhaal van de verzetsfamilie Vossen van de Spik en de luchtoorlog.
Wij bezoeken De Spik en De Bedelaar in Haelen, het Wehrmachtshuisje in Nunhem en Fliegerhorst Venlo in Venlo-Nettetal (D)

Datum:
Zondag 1 september 2019

Vertrek:
Haelen

Reisprijs:
€ 52,50 p.p.

Inclusief: 
Busvervoer naar de diverse plaatsen, rondleidingen, uitgebreide lunch met soep en luxebroodjes, middagaperitief en een handout over het Fliegerhorst

Intro over de familie Vossen door Frits Criens

Videofilm over Fliegerhorst Venlo met onze gids Marcel Hogenhorst

In de maand september 2019 vinden er in Haelen rondom boerderij De Spik in de openlucht de toneelvoorstellingen Vossen van de Spik plaats. Het script van dit toneelstuk is geschreven door de bekende schrijver en stadsdichter van de gemeente Leudal Frits Criens. Hoeve De Spik was in de Tweede Wereldoorlog een centrum van verzet en illegaliteit. De boerderij werd bewoond door weduwe Antonia Vossen en haar 8 kinderen, maar aan de gezinstafel schoven regelmatig gevluchte Franse krijgsgevangenen, ondergedoken Joden en neergeschoten geallieerde piloten aan. Moder Vossen was een bescheiden vrouw die met de dood van één van haar kinderen een hoge prijs heeft betaald voor onze vrijheid. Het toneelstuk vormt een aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in Limburg en Nederland.

Om een beter begrip van deze verzetsboerderij te krijgen, houdt Historisch Reisgenootschap Cliotravel op zondag 1 september a.s. een zogeheten Spikexcursie. Die zondagmorgen bezoeken we eerst de boerderij aan de Speckerweg te Haelen. Onze gids en lokale geschiedenisexpert Frits van Horne zal dan vertellen over de belangrijke rol van de familie Vossen in het verzet en over de pilotenlijn. Tevens gaan we 's morgens ook naar het Wehrmachtshuisje in Nunhem, een onderdeel van een Duitse luchtverdedigingslinie. Onze gids Bart van der Venne zal een nadere toelichting geven op deze militaire post.

's Middags gaan we dieper in op de luchtoorlog en reizen naar Fliegerhorst Venlo, gelegen op de grens tussen Nederland en Duitsland. Onze gids Marcel Hogenhorst die diverse artikelen over dit vliegveld heeft geschreven, vertelt ons over deze Duitse vliegbasis waar de nachtjagers opstegen om de geallieerde bommenwerpers uit de lucht te schieten. Vele ruïneresten herinneren aan dit verleden.  

Het programma ziet er als volgt uit:

09.30 uur Verzamelen bij boerderij de Spik, Speckerweg te Haelen. Rondleiding door Frits van Horne rondom hoeve De Spik en schuilplaats De Bedelaar

11.30 uur Rondleiding door Bart van der Venne bij het Wehrmachtshuisje in Nunhem

12.30 uur Lunch

13.15 uur Vertrek naar Venlo-Nettetal (D)

14.00 uur Rondleiding door Marcel Hogenhuis over het vliegveld Fliegerhorst

16.30 uur Middagaperitief

17.30 uur Terugkomst in Haelen

Online boeken

Boek uw Spikexcursie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.