Romeinendag in Leiden
Een dag op de noordgrens van het grote Romeinse Rijk met een activistisch tintje
De dag in het kort:
Een bezoek aan het Archeologische park Matilo en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden met een rondvaart over de Oude Rijn, de noordelijke limes van het Romeinse Rijk. In het museum wordt een petitie aangeboden aan de Romeinse conservator van het museum.
Datum:
Woensdag 27 september
We vertrekken om 08.30 uur en zijn ongeveer om 21.30 uur terug
Opstapplaats:
Gemeente Peel en Maas
Reisprijs:
€ 125,- p.p. (korting € 14,- voor museumkaarthouders)
Inclusief:
De reis is geheel inclusief.
- Busreis Leiden v.v.;
- Entree Park Matilo inclusief rondleiding door een gids;
- Rondvaart over de Oude Rijn inclusief lunch;
- Entree Rijksmuseum van Oudheden inclusief gidsrondleiding;
- Diner inclusief dranken (koffie/ thee/ fris/ bier)
Het zuiden van Nederland heeft ruim 4 eeuwen tot het Romeinse Rijk behoord. De Rijn was de noordgrens van dit imperium.
Wij starten onze dag in Archeologisch Park Matilo bij Leiden. Het Romeinse grensfort dat in dit park begraven ligt, bood plaats aan zo'n 500 soldaten en is waarschijnlijk een van de meest intact gebleven castellums van Nederland. Het lag op een strategische plek in de buurt van het Kanaal van Corbulo; de Romeinse waterweg die de Maas en de Rijn met elkaar verbond, zodat schepen niet over de zee hoefden te varen.
Na ons bezoek aan Matilo nemen we de boot en varen over de Oude Rijn, de voormalige limes (grens), naar het centrum van de stad Leiden. Hier aangekomen bezoeken wij het Rijksmuseum van Oudheden. In dit museum wordt een bijzondere vondst uit de Peel tentoongesteld: de Gouden Helm. Ons bezoek aan dit museum heeft een activistisch karakter. Volgens de omschrijving in het museum is de helm in 1910 gevonden door turfsteker Gebbel Smolenaars, maar er waren nog twee turfstekers bij de vondst betrokken. Het is zelfs de vraag of Smolenaars de vinder is geweest. Hij heeft in ieder geval de helm mee naar huis genomen en ten gelde gemaakt, zonder de opbrengst te delen met zijn medevinders. Aan de Romeinse conservator van het museum Jasper de Bruin wordt door één van de kleinzonen van deze vinders Piet Janssen (nazaat van Louvus Pier) en Huub Kluijtmans, zoon van de zogeheten ziener van de Peel Leo Kluijtmans, een petitie aangeboden waarin meer aandacht voor de rol van deze vinders van de helm wordt gevraagd. De petitie-indieners vinden het hoog tijd dat 113 jaar na de vondst ook de andere turfstekers in de schijnwerpers dienen te komen.
Na het aanbieden van deze petitie wordt natuurlijk het museum bezocht en besteden we behalve aan de helm ook aandacht aan de zogeheten 'Sierschijf van Helden', een metaal-zilveren voorwerp uit de eerste eeuw voor Christus, oorspronkelijk uit Thracië (het huidige Bulgarije-Roemenië), dat in de 19de eeuw slechts enkele kilometers van de Gouden Helm uit het veen naar boven kwam.
De dag wordt afgesloten met een gezamenlijk afscheidsdiner. Bij dit diner zijn de dranken (inclusief licht-alcoholisch) inbegrepen. Deze excursie wordt uitgevoerd met een luxe touringcarbus.
Voor meer informatie en/of aanmeldingen, vul onderstaand formulier in