Maankwartier

Datum:
 10 april Tweede Paasdag (Paasmaandag)

Eigen vervoer en/of carpool

Gids: Karin Koolen

Programma:
13.00 uur start Kasteel Ter Worm met kopje koffie/thee 
Terworm 5, Heerlen

14.00 uur Naar Heerlen (auto parkeren Q-park Theater Heerlen Muzenlaan 1)

14.30-17.00 Bezoek Maankwartier

17.00 uur Afsluiting met kopje koffie/ thee met gebakje bij Espresso Bar Aroma

Excursieprijs:
€ 16,50 p.p.
Dit bedrag is incl. gids, koffie, thee, gebakje

Dat architectuur wel degelijk kunst kan zijn heeft Heerlen afgelopen decennium wel bewezen met de realisatie van het Maankwartier. En dan te bedenken dat de eerste ontwerpen om dit verloederde stadsgedeelte op te knappen uitgingen van een klein station met troosteloze kantoorkolossen. Kneuterigheid was troef. 

Maar plotseling was daar beeldend kunstenaar en filosoof Michel Huisman die met een geheel nieuw plan kwam. Hij schetste een compleet nieuwe entree voor Heerlen met grote, hoge gebouwen, grote appartementen en een verbinding tussen de voorkant van het station met de wijk achter het spoor. Een novum in het plan was de situering van een nieuw station onder het Maankwartier. Gerenommeerde architecten verklaarden Huisman voor gek en hoogmoedswaanzinnig. Een kunstenaar die voor architect speelt, dat kan toch niet goed gaan. 

Gelukkig was de gemeente de lelijke betonkolossen in de binnenstad zat en ging achter het Maankwartierplan staan. Ondanks vele tegenslagen werd in 2020 het 220 miljoen kostende Maankwartier geopend. Het is een pareltje voor de stad geworden, een entree van de stad waar veel mensen uit binnen- en buitenland speciaal naar komen kijken.

Wij starten onze Maankwartierexcursie bij kasteel Ter Worm, want hier werden de eerste plannen voor de renovatie van het stationsgebied ontvouwd. Na het nuttigen van een kopje koffie of thee gaan we naar de binnenstad van Heerlen. De excursie wordt geleid door Karin Koolen uit Horn, geboren en getogen in Heerlen. Haar vader was architect.

Online boeken

Boek uw excursie Maankwartier op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.