Leuven

Op zoek naar het litteken van 1914

Reisinformatie:
Dagtocht naar Leuven in België. Vertrek om 08.00 uur en thuiskomst om 19.00 uur.

Datum:
Woensdag 12 juni 2024

Opstapplaatsen:
Opstapplaatsen in Horn, Roermond en Echt

Reissom:
€ 67,50 p.p.

Inclusief:
- Vervoer vice versa naar Leuven;
- Stadswandeling met name gericht op de verwoesting van 1914; 
- Entrees musea Universiteitsbibliotheek, Universiteitshal, Stadhuis, St. Pieters schatkamer en Begijnhof. 

In de augustusdagen van 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd het charmante universiteitsstadje Leuven, ook wel het Oxford van België genoemd, door wraakzuchtige Duitse troepen in de as gelegd. Meer dan 200 burgers werden gefusilleerd. De eeuwenoude Universiteitsbibliotheek met zeer bijzondere boeken ging in vlammen ten onder. Deze oorlogsmisdaden wekten in de gehele wereld een golf van verontwaardiging op . In de Angelsaksische landen werd het imago van "Poor little Belgium" versus de barbarij van de Teutonen (Duitsland) versterkt. Volgens de Duitsers werden ze beschoten door zogeheten franc-tireurs (partizanen). Hiervoor zijn geen bewijzen gevonden. Vermoedelijk is het eigen vuur geweest. 

Tegenwoordig is Leuven is een levendige studentenstad, waar de Katholieke Universiteit Leuven als één van de belangrijkste universiteiten van de gehele Benelux gevestigd is. Steeds meer Nederlandse toeristen ontdekken Leuven dankzij de sfeervolle binnenstad ook als bestemming voor een stedentrip. De oorlogsramp van 1914 is voor wie er oog voor heeft nog altijd als een litteken te zien.

In onze historische stadswandeling komt o.a. deze verwoesting van Leuven door Duitse troepen in de augustusdagen van 1914 ter sprake. Tijdens deze dagtocht bezoeken we de met Amerikaanse hulp herbouwde Universiteitsbibliotheek en de bibliotheek van 1914, momenteel het administratiegebouw van de universiteit.

Maar we schenken ook aandacht aan de andere bezienswaardigheden van de stad zoals het gotische stadshuis, het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts (Vlaamse Primitieven) in de schatkamer van Sint-Pieter en het Middeleeuwse Begijnhof. De entrees tot deze musea zijn bij de prijs inbegrepen (niet inbegrepen zijn drankjes en de lunch). 

Het videofilmpje aan de linkerzijde toont een opname van Leuven vlak na de verwoesting van 1914.


Online boeken

Boek uw expeditie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.