Landverhuizers in Antwerpen

Antwerpen was voor meer dan twee miljoen mensen de poort naar een beter leven.
De Red Star Line bracht hen vanuit Antwerpen naar New York.

Reisinformatie:
Stedentrip naar Antwerpen  met als thema de landverhuizers die in deze stad de oversteek naar Amerika namen

Datum:
Zaterdag 10 oktober 2020
Vertrek 07.15 uur
Thuiskomst 20.15 uur

Opstapplaatsen:
Carpool in Carpoolplaats Weert/ Kelpen N280/ A2 (langs de Wessemerdijk). Start treinstation Hamont (B), Stationsplein

Reissom:
€ 65,- p.p. 

Inclusief:
- Treinrit Hamont (B)- Antwerpen Centraal v.v.;
- Daggids in Antwerpen;
- Uitgebreide lunch;
- Entree museum Red Star;
- Tram enkele reis museum Red Star- Antwerpen Centraal

Totaal aantal wandelkilometers: 7 km

Klik op de afbeelding voor beelden van de landverhuizers 


Op deze stedentrip naar Antwerpen treden wij in de voetsporen van de landverhuizers.  Meer dan twee miljoen passagiers hebben van ongeveer 1870 tot aan 1940 vanaf de kade in Antwerpen met oceaanstomers van Red Star Line de overtocht gemaakt naar de Nieuwe Wereld. 

De landverhuizers waren veelal afkomstig uit Oost-Europa, waaronder vele joden. Maar ook landverhuizers uit ons eigen Midden-Limburg kwamen naar de Sinjorenstad voor de oversteek naar Amerika en Canada. We maken de wandeling door Antwerpen zoals ook de landverhuizers deze hebben gemaakt: vanaf hun aankomst in het Centraal Station, tot aan de gebouwen van Red Star Line aan de Schelde. 

De landverhuizers hebben hun sporen nagelaten in de stad Antwerpen. Vaak zijn die sporen onopvallend, maar verbergen ze een groot verhaal. We gaan ze ontdekken met onze gids en ras-Antwerpenaar Serge Ornelis, waarbij we op onze weg natuurlijk de highlights van Antwerpen niet overslaan. 

Migratie is eigenlijk van alle tijden en is een universeel verhaal over dromen van een beter leven, over afscheid nemen, de ontdekking van het onbekende en de zoektocht naar een nieuw thuis. 

Deze stedentrip wordt gemaakt in het kader van Oktober Geschiedenismaand, waarvan het thema dit jaar Oost/ West is. We proberen duidelijk te maken dat migratie eigenlijk van alle tijden is en dat de zoektocht naar geluk een diepe menselijke behoefte is, waarvoor veel risico's worden genomen . Aspecten die in het huidige migratiedebat wel eens worden vergeten.


Online boeken

Boek uw excursie Landverhuizers in Antwerpen op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.