Koempels en Kolen

Dagtocht naar het "zwarte verleden" van Limburg

Reisinformatie
Een historische afdaling naar het mijnverleden van de provincie Limburg.

Datum:  In 2022: datum wordt nog gepubliceerd

Vertrek: Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn
en Roermond-station. We vertrekken om 08.00 uur en zijn rond 19.00 uur weer terug.

Reissom:
Wordt nog gepubliceerd

Inclusief: in deze dagtocht zijn alle kosten voor vervoer (taxi-bus), musea, gidsen, koffie/ thee, lunch (excl. eigen drankjes), uitgebreide documentatie, gidsgelden e.d. inbegrepen.

Cliotravel reist in kleine gezelschappen. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen.

Aanbevolen literatuur:
Het geluk van Limburg-
Marcia Luyten

Eén van de deelnemers aan deze tocht heeft bovenstaande foto-impressie van deze excursie gemaakt

Het is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen dat in de hoogtijdagen van de mijnbouw duizenden mijnwerkers  vaak honderden meters onder de grond actief waren en dat ze voor ongeveer 75% in de energiebehoefte van Nederland voorzagen.

Zorgvuldig is het mijnerfgoed in de zeventiger jaren, na de sluiting van de mijnen, weggepoetst. De tunnels zijn volgepompt met water, de fabrieken en opslagplaatsen afgebroken, de schoorstenen neergehaald en de steenbergen afgevlakt. Slechts twee mijnschachten zijn er nog over. De hele operatie, toepasselijk 'Van zwart naar Groen' genaamd, moest de schade aan het landschap herstellen die 75 jaar mijnbouw had aangericht.

Tegenwoordig overheerst de spijt over het industriële en culturele erfgoed dat daardoor verloren is gegaan. Cliotravel daalt met u af in de roemruchte mijnhistorie en laat zien wat er nog resteert van dit 'zwarte verleden' en hoe mensen heden ten dage proberen de herinnering aan dit tijdperk levend te houden.

Programma
We bezoeken diverse mijncollecties en diverse relicten van de mijnbouw (waaronder een mijnkolonie) te Geleen, Heerlen, Brunssum, Kerkrade (mijnschacht), Eygelshoven en Landgraaf. Oud-mijnwerkers maken u duidelijk wat het betekende om honderden meters onder de grond kolen te delven.


Klik op onderstaande videos over extra informatie over deze excursie

Online boeken

Boek uw expeditie op tijd.