Kerkhof- en Kloosterdagtocht

Vind verstilde tijd op een kerkhof en in een abdij

Reisinformatie:
Dagtocht naar een van de oudste kerkhoven en een van de oudste abdijen van Nederland, namelijk het 'Aje Kirkhaof te Roermond en abdij Rolduc te Kerkrade. U kunt ook alleen het ochtendprogramma (kerkhof Roermond) of het middagprogramma (abdij Rolduc) boeken.

Datum:
Zaterdag 14 oktober 2017

Reissom:
Ochtendprogramma € 19,50
Inclusief entree kerkhof, ontvangst met koffie of thee, powerpointpresentatie over het kerkhof,rondleiding met gids en lunch
Let op: eigen vervoer
Opstapplaats: Kerkhof Roermond
Start: 10.00 uur

Middagprogramma € 15,50
Inclusief entree abdij, rondleiding met gids en koffie of thee met vlaai
Let op: eigen vervoer
Opstapplaats: Abdij Rolduc te Kerkrade
Start: 15.00 uur

Dagprogramma € 54,-
Idem als ochtend- en middagprogramma
+ vervoer met een personenbus (maximaal 8 personen)
Opstapplaats: Horn
Start: 09.30 uur

Niet alleen vanwege de beginrijm, maar veeleer om de sereniteit en ingetogenheid van de beide plaatsen, bieden wij 'Den Aje Kirkhaof' te Roermond en klooster of abdij Rolduc te Kerkrade samen in een dagtocht aan. Ze zijn ook apart te reserveren; lees de informatie elders op deze webpagina.

We bezoeken 's morgens de algemene begraafplaats van Roermond, dankzij de nabijheid van een bedevaartsoord "Begraafplaats Nabij de Kapel in 't Zand" geheten, maar in de Roermondse volksmond veel beter bekend onder de naam "Den Aje Kirkhaof". Dat Aje, Roermonds voor oud, is niet overdreven, want de begraafplaats is een van Nederlands oudste dodenakkers. Haar geschiedenis begint in het jaar 1785, nadat bij keizerlijk edict (de Zuidelijke Nederlanden, waartoe Roermond behoorde, stonden onder het gezag van de Oostenrijkse keizer Jozef II) werd verboden mensen binnen kerkgebouwen of zelfs binnen de stadsmuren te begraven. Als gevolg van dit keizerlijk besluit werd aan het eind van de Kapellerlaan, een kilometer buiten de toenmalige stadswallen de begraafplaats aangelegd.

De begraafplaats is niet alleen uitzonderlijk vanwege haar ouderdom maar ook vanwege de indeling. Het katholieke, het protestantse en twee joodse delen worden gescheiden door 2 meter hoge muren. Er is ook een "verlaore kirkhaof"; een stukje ongewijde aarde waar mensen werden begraven die volgens de regels van de katholieke kerk niet in gewijde aarde mochten worden begraven. Ook de rijke beplanting en het grote assortiment monumentale bomen maken de begraafplaats bijzonder. Er zijn markante graven in zeer diverse bouwstijlen. Zoals de neogotische grafkelder van de Roermondse architect Pierre Cuypers, het graf van de zouaaf (pauselijke soldaat) en het wereldvermaarde 'graf met de handjes' (een katholieke vrouw en haar protestantse man zijn over de scheidingsmuur heen symbolisch met hun handen verbonden, ook na de dood).
Uw gids is John Vaessen, schrijver van een boek over het kerkhof.

In de middag bezoeken we Rolduc in Kerkrade. De geschiedenis van deze abdij gaat terug tot het jaar 1104. In dat jaar verscheen er in het land van Rode (Kerkrade/'s-Hertogenrade) een jonge priester, Ailbertus van Antoing. Hij was met twee metgezellen weggegaan uit zijn klooster in Doornik, omdat hij daar de kloostertucht te slap vond. Van graaf Adelbert aan de Ahr en eigenaar van de burcht van 's-Hertogenrade, kreeg hij grond waarop hij een eenvoudig onderkomen en een houten kapelletje bouwde.

De abdij groeide en speelde een belangrijke rol bij de ontginning en bij de vroegste steenkoolwinning in het gebied. In de Franse tijd (eind 18de eeuw) werd de naam 's-Hertogenrade verfranst tot Rode-le-Duc, wat al snel Rolduc werd. Tussen 1831 en 1840 was Rolduc een kleinseminarie van het bisdom Luik. In 1843 werd het een internaat voor jongens uit de 'betere' rooms-katholieke kringen. Veel invloedrijke katholieken (onder wie Lodewijk van Deyssel, Willem Hubert Nolens, Joseph Cuypers en Alphons Ariëns) waren rolduciens. In 1946 werd Rolduc weer een kleinseminarie, nu voor het bisdom Roermond. Tegenwoordig behoort de abdij tot de belangrijkste religieuze monumenten van Nederland. Rolduc is het grootste abdijcomplex in de Benelux en staat op de UNESCO-lijst van 100 belangrijkste monumenten van ons land. Wij bezoeken met onze gids o.a. de crypte, de Rococobibliotheek en de Bisschopszaal.
Uw gids is Hans Voncken,oud-leerling en tegenwoordig rondleider bij de abdij.

Fotos: Wikimedia

Online boeken

Wij bevestigen uw boeking per e-mail.