Katharenreis

Tien dagen in de voetsporen van de Katharen in de Languedoc met schrijver Ton van Reen

Reisinformatie:
Tiendaagse reis naar het Katharenland in Zuid-Frankrijk met op de heen- en terugreis bezoeken aan bedevaartoorden. Wandelschoenen en een redelijke conditie zijn vereist.

Datum:
Maandag 4 mei t/m woensdag 13 mei 2020

Vervoer:
Personenbus voor 9 inzittenden

Verblijf:
In minimaal tweesterrenhotels

Opstapplaatsen:
Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn

Roermond Centraal Station
Stationsplein

Carpool A2 Echt
Bellekeweg 15 te Echt

Vertrek eerste halte om 07.30 uur. Terugkomst laatste halte om 21.00 uur

Reissom:
€ 945,- p.p. 
Toeslag 1-persoonskamer
€ 180,-

Inclusief: 
- Vervoer en transfer naar de genoemde plaatsen
- Logies
- Ontbijt
Iedere deelnemer ontvangt gratis het boek Landverbeuren van de auteur Ton van Reen

Aanbevolen literatuur:
De tragedie van de Katharen- Claude Lebedel

Montaillou, een ketters dorp in de Pyreneeën- Emmanuel Le Roy Ladurie

De geschiedenis van de Katharen- Michel RoquebertReis terug in de geschiedenis en herbeleef de tijd van de Katharen in Zuid-Frankrijk samen met schrijver Ton van Reen. De reis voert langs kastelen, abdijen en prachtige middeleeuwse plaatsjes en natuurgebieden. Op de heen- en terugweg doen we bekende en minder bekende bedevaartplaatsen en geheimzinnige oorden aan.

Ton van Reen is schrijver van vele boeken over Frankrijk en is de ideale gids voor deze Katharenreis. Wie waren de katharen? Wat geloofden zij? Waarom werden zij vervolgd? Welke rol speelde de kerk van Rome in de strijd tegen de katharen? Op deze vragen krijgt u op deze tiendaagse reis een helder en verstaanbaar antwoord.

Op dag 1 reizen we naar Domrémy, een mooi plaatsje aan de bovenloop van de Maas, waar Jeanne d'Arc een verschijning van een engel kreeg en zich daarna opwierp als legeraanvoerder in de Honderdjarige Oorlog van de Fransen tegen de Engelsen. Door een partijdige kerkelijke rechtbank werd ze als heks verbrand, waarna ze later toch heilig werd verklaard. 

Op dag 2 gaan we naar Vézelay, waar het gebeente van Maria-Magdalena rust in een kerk vol geheimen. 

Op dag 3 zijn we in Nevers om op bezoek te gaan bij Bernadette van Lourdes in haar glazen schrijn en komen we aan in Rocamadour (le roc a mont doré); de rots die een onbekende heilige de naam Sint Amadour schonk. We bezoeken hem, wie hij ook is, maar ook de Zwarte Madonna van Rocamadour.

Dag 4 brengt ons naar Albi, met een bezoek aan het museum van de Albigenzen en/of het museum van Henri de Toulouse-Lautrec, de befaamde schilder, die opgroeide in het nabij gelegen château Le Bosc. In de middag arriveren we in het middeleeuwse Carcassonne, de grootste toeristische trekpleister van Zuid-Frankrijk.

Op dag 5 zijn we in het hart van het Katharenland en bezoeken we kathaarse burchten, zoals Montségur en Peyrepertuse. En natuurlijk bezoeken we het dorp Montaillou, beroemd geworden door het gelijknamige boek van Emmanuel Le Roy Ladurie.

Dag 6 brengt ons naar de geheimzinnige plaats Rennes-le-Château, de voormalige Visigotische koningsstad, waar vele geheimen zouden rusten, zoals de graal en de schat van de katharen. 

Dag 7 is een dag waarop we het museum van Esperaza bezoeken en de wonderlijke plaatsen Rennes-les Bains en Bugarach. 

Op dag 8 reizen we naar Avignon en gaan we naar het paleis van de pausen. 

Op dag 9 bezoeken we de heilige pastoor van Ars, die in een glazen schrijn voor de ogen van de gelovigen op de eeuwigheid wacht. We overnachten nabij een modern bedevaartoord aan de bron van de Maas in Pouilly, ook voor Nederlanders en Belgen heilig water. 

Op dag 10 aanvaarden we boordevol nieuwe indrukken onze reis terug naar huis.

Online boeken

Boek uw Katharenreis op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.