Joods Amsterdam

Vanaf de zestiende eeuw hebben zich groepen Joden in Amsterdam gevestigd. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was 10% van de Amsterdamse bevolking Joods. De verschrikkingen van de Naziterreur hebben deze gemeenschap gedecimeerd.

Reisinformatie:
Een dagtocht naar de geschiedenis van de joden in Amsterdam. Waar kwamen de joden vandaan, hoe wisten ze zich te handhaven en welke monumenten herinneren ons aan de holocaust?

Datum: Zondag 10 juni 2018

Vertrek: Station Roermond en Weert

Prijs:
1) Per persoon € 74,-
2) Met Museumkaart € 50,-
3) Met Treinabonnement € 59,-
4) Met beiden € 35,-

In deze dagtocht is het volgende inbegrepen:
- Treinreis v.v. naar Amsterdam 
- Openbaar Vervoer in Amsterdam;
- Entree tot Holocaustmuseum, Joodse Schouwburg, Joods Historisch Museum, Joodse synagoge en Anne Frankhuis (laatste museum op basis van beschikbaarheid);
- Rondleiding gids door oude jodenbuurt;
- Uitgebreide documentatie;
- Reisbegeleiding.

Bij opgave aub aangeven of u in het bezit bent van een Museumjaarkaart en/ of een treinabonnement.
Tip: trek goede wandelschoenen aan.
We verwachten 's avonds rond 23.00 uur weer terug te zijn in Weert en Roermond.

Mokum

Zo noemden de Joden lief-kozend Amsterdam: de stad die al vele eeuwen het belangrijkste centrum van Joods leven in Nederland is. Het woord betekent 'plaats', omdat ze zich hier aan de Amstel veilig en thuis voelden. 

De eerste groep Joden was afkomstig uit Spanje en Portugal en worden de Sefardische joden genoemd. Het waren vaak welgestelde kooplieden die in hun thuisland niet meer hun godsdienst mochten uitoefenen. 

De tweede groep Joden was afkomstig uit Midden- en Oost-Europa en worden de Asjkenazische Joden genoemd. Zij waren op de vlucht voor oorlog en kwamen dan ook meestal berooid in Amsterdam aan. Eeuwenlang hebben deze beide verschillende Joodse gemeenschappen zich weten te handhaven in Amsterdam.  

De Nazi-terreur in de Bezettingsjaren heeft het Joodse leven in Amsterdam bijna vernietigd. De draad is na        de oorlog weer opgepakt en de Joodse cultuur heeft zich beetje bij beetje weten te herstellen.

Online boeken

Boek uw expeditie op tijd.