Hürtgenwald en Remagen

De vergeten oorlog  in Hürtgenwald

Reisinformatie:
Tweedaagse reis naar 3 bijzondere oorlogsplekken in Duitsland: Hürtgenwald, Remagen en Vogelsang.

De afstand Roermond-Remagen aan de Rijn, het verste punt van deze reis, is ongeveer 185 km

Datum:
Najaar 2023

Opstapplaatsen:
Opstapplaatsen in Horn, Roermond en Echt

Reissom:
€ 225,- p.p. (2-persoonskamer)
Toeslag 1-persoonkamer: €25,-

Inclusief:
- Vervoer met een personenbus;
- Daggids over het slagveld van Hürtgenwald, incl. entree museum;
- Gids brug Remagen incl. entree;
- Rondleiding Vogelsang;
- 1 overnachting in een hotel;
- 1 lunch (zaterdagmiddag);
- 1 ontbijt (zondagmorgen).
De rondleiding door de gidsen zijn in het Duits

Documentaire over Hürtgenwald en het einde van de oorlog (Engels) 

Documentaire over de Westwall (Duits)

De excursie Hürtgenwald en Remagen is een tweedaagse reis naar 3 bijzondere plekken in Duitsland die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog: Hürtgenwald, Remagen en Vogelsang.

Dag 1:

In het Hürtgenwald, een bosgebied gelegen in de zogenaamde Rureifel (tussen Roer en Hoge Venen) net over de grens bij Aken, speelde zich één van de zwaarste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog af. Deze gevechten hebben nooit dezelfde bekendheid gekregen als de voorafgaande operatie Market Garden bij Arnhem en het opvolgende Ardennenoffensief. Vijf maanden lang wisten de Duitsers de aanvallen af te slaan, ten koste van grote geallieerde verliezen. Waarschijnlijk de reden dat deze slag weinig belangstelling genoot van de geallieerde geschiedschrijvers. 

Dag 2:

De brug van Remagen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd en gold destijds als een van de mooiste stalen bruggen over de Rijn. Op 7 maart 1945 slaagde een kleine voorhoede van de 9e US-pantserdivisie erin de brug te veroveren. Later is de brug toch nog ingestort. Het Vredesmuseum in de brugpijler op de Westelijke Rijnoever vertelt  het verhaal van de brug.

De vroegere "NS-Ordensburg" Vogelsang is niet alleen één van de grootste bouwwerken van het nationaalsocialisme, maar het heeft ook de uitdrukking van het daarmee samengaand gevoel van superioriteit en mensenverachting. Net als de meeste grote gebouwen uit de Nazitijd is het nooit voltooid. Het complex diende niet alleen als politieke school, maar was ook een politiek bouwwerk. Het was architectuur van de heerschappij die diende om het nationaalsocialisme naar buiten uit te stralen en de macht ervan over mens en natuur nog eens te onderstrepen. Door het militaire gebruik na de Tweede Wereldoorlog als "Kamp Vogelsang" spiegelt deze plek bovendien de weg van "Koude Oorlog" naar het Europa van tegenwoordig.

Na het bezoek aan Vogelsang rijden we dan terug naar onze opstapplaatsen in Midden-Limburg

Online boeken

Boek uw Hürtgenwald en Remagen-expeditie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.