Hürtgenwald en Ardennen

Tweedaagse excursie met Hugo Levels op zaterdag 20 en zondag 21 april 2024

De reis in hoofdlijnen:

Datum: zaterdag 20 en zondag 21 april (twee dagen, één overnachting).

Tijdens deze excursie is het volgende inbegrepen:
- busrit (touringcar)
- overnachting hotel
- toegang en rondleidingen musea
- 1 x ontbijt
- 2 x lunch
- 1 x diner

Reisprijs bedraagt:

€ 229,- p.p.
Toeslag 1-persoonskamer: € 15,-

Opgave via onderstaand reserveringsformulier of mail naar leon@cliotravel.nl

Opstapplaatsen:
Horn
Roermond
Heerlen

Op zaterdag 20 en zondag 21 april maken wij met Hugo Levels, bekend van de Tweede Wereldoorlogreeks Waar blijven de Bevrijders?, een tweedaagse reis naar de battlefields van Hürtgenwald en de Belgische Noordelijke Ardennen.

De strijd op beide oorlogstonelen is nauw met elkaar verwant. Na de verovering van Aken in september 1944, de eerste Duitse stad in geallieerde handen, besloten de Amerikanen om via een breed front door het Hürtgenwald naar de Rijn op te rukken. Een noodlottige beslissing, want in dit bosgebied konden de Amerikanen hun lucht- en tankoverwicht niet volledig ontplooien. Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers het Ardennenoffensief. Hoofddoel was de havenstad Antwerpen dat het snelst bereikt kon worden via de weg over Büllingen, Malmedy en Luik. Om die reden lag het zwaartepunt van de Duitse aanval in de noordelijke sector van de Ardennen. Voor de doorgang naar het westen was de verovering van de Elsenbornrug daarom belangrijk voor de Duitse opmars. 

De Amerikanen werden in deze regio compleet overrompeld, maar wisten stand te houden en daarmee de stootkracht van de Duitse aanval te breken. Het Ardennenoffensief zorgde voor een tijdelijke doving van de gevechten in Hürtgenwald, maar na de definitieve mislukking van dit laatste grote Duitse westelijke offensief, werd de strijd begin 1945 door de Amerikanen hervat. Het duurde toch nog tot half februari 1945 voordat de laatste Duitse soldaten uit het Hürtgenwald waren verjaagd. De opmars naar de Rijn kon beginnen.

In Hürtgenwald en de Ardennenregio rondom de Elsenbornrug worden we rondgeleid door oorlogshistoricus Hugo Levels. Hij heeft vele artikelen en werken over de Tweede Wereldoorlog (o.a. de reeks Waar blijven de Bevrijders? over de bevrijding van Noord- en Midden-Limburg) op zijn naam staan. Levels heeft uitvoerig gesproken met geallieerde en Duitse veteranen. In de strijdgebieden die wij op deze excursie bezoeken heeft hij eerder militairen van de KMS te Weert rondgeleid.

Programma:

Zaterdag vertrek 08.00 uur
- Onderweg naar Vossenack wordt aandacht besteed aan de Westwall, door de geallieerden de Siegfriedwall genoemd;
-Bezoek museum Hürtgenwald in Vossenack;
-Bezoek Friedhof Vossenack graf Model;
-Wandeling Kalltraill;
-Bezoek Sanibunker Simonskall;
-Bezoek bunkers Buhlert;
-Bezoek aan Hill 400 Bergstein 

Zondag
-Bezoek Hasselpath-Memorial
-Bezoek Camp Elsenborn (met museum dat speciaal voor deze excursie wordt geopend)
-Bezoek Bulge Relics museum Joubiéval-Vielsalm 
Thuiskomst rond 17.30 uur

Reserveringsformulier 

Ja, ik ga graag mee en boek daarom deze excursie.