Eben-Emael

Een onneembaar fort dat binnen luttele minuten werd overmeesterd

Reisinformatie
Een dagtocht naar fort Eben-Emael te Eben-Emael (B) en het Amerikaanse kerkhof te Margraten. Zorg voor goede wandelschoenen.

Datum:
Datum in 2022

Vertrek:
Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn en Roermond-station

Prijs:
Nog publiceren

Inclusief:
In deze dagtocht zijn alle kosten voor vervoer, bezoek musea, gidsgelden, lunch (excl. drankjes) en uitgebreide documentatie inbegrepen.

Cliotravel reist in kleine groepen. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen.

Onneembaar: dat was het oordeel van de militaire experts over fort Eben-Emael na de bouw in de jaren dertig van de vorige eeuw. De betonnen verdedigingskolos tussen Maastricht en Luik met zijn ondergrondse kazerne en vele geschutskoepels gold als de reus onder de forten en werd sterker geacht als de bekende Franse Maginotlinie. Toch wist een Duitse elite-eenheid in de meidagen van 1940 binnen 15 minuten de kanonnen van het fort onklaar te maken. De aanvallers kwamen dan ook niet over land gemarcheerd, zoals tot dan toe gebruikelijk was, maar wisten vanuit de lucht met zweefvliegtuigen het fort te overrompelen. Een nieuw militair tijdperk met de luchtmacht als belangrijkste wapen was geboren.

Vooraf bezoeken we het Amerikaanse kerkhof te Margraten. Met een gids maken we een rondleiding over het enige Amerikaanse kerkhof in Nederland. De begraafplaats is ca. 26,5 hectare groot. De Nederlandse regering heeft de grond uit eerbied en dankbaarheid in eeuwigdurende bruikleen afgestaan aan de VS. 

Programma
* Bezoek Amerikaans kerkhof te Margraten met rondleiding;
* Lunch in Zuid-Limburg;
* Bezoek fort Eben-Emael te Eben-Emael (B), even ten zuiden van Maastricht. We maken o.l.v. een gids een ondergrondse wandeling van 2,5 uur. Neem een eigen zaklantaarn mee.

Foto's: Van Roy en Metsemakers


Online boeken

Boek uw expeditie op tijd.