Dubois en Wasmann

Een dagtocht vol natuurhistorie rondom twee Limburgse wetenschappers

Reisinformatie
Een dagtocht vol natuurhistorie rondom twee wetenschappers die in de provincie Limburg hebben gewoond, namelijk Eugène Dubois en Erich Wasmann. 

Datum:
Woensdag 13 juni 2018 

Opstapplaats:
Parkeerplaats Leudalmuseum, Roggelseweg 58 te Haelen

Vertrek: 07.30 uur
Thuiskomst: 20.30 uur

Prijs:
€ 59,- p.p. (met Museumkaart € 6,- korting)

Inclusief:
In deze dagtocht zijn alle kosten voor vervoer, entree musea, gidsgelden en uitgebreide documentatie inbegrepen.

Cliotravel reist in kleine groepen. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen.

Jaarlijks wordt in Limburg in de maand juni het leven en werk van de wereldberoemde Limburgse wetenschapper Eugène Dubois (1858-1940) geëerd met een reeks activiteiten. Dubois vond aan het einde van de 19de eeuw in Indonesië, toen Nederlands-Indië geheten, de missing link tussen aap en mens. De laatste jaren van zijn leven sleet hij op landgoed De Bedelaar te Haelen. Historisch Reisgenootschap Cliotravel heeft een excursie aan de antropoloog gewijd.

Maar er is niet alleen aandacht voor de professor. Het licht wordt ook op een andere natuurvorser gericht, die een korte tijd op een steenworp afstand van de professor heeft gewoond en bijna een jaargenoot van hem was, alhoewel ze elkaar nooit hebben ontmoet. Bedoeld wordt Erich Wasmann (1859-1931), een Jezuïtenpater die als gevolg van de Kulturkampf in Duitsland  als 16-jarige jongen arriveerde op het klooster Exaten te Baexem. Hij werd geboren in Medan- Zuid-Tirol en werd een befaamd entomoloog (insectenkundige). De bijnaam Mierenpater verraad uiteraard zijn studie-object. Het Natuurhistorisch Museum te Maastricht bewaart een Tigliencollectie van Dubois en een insectencollectie van Wasmann. Uiteraard bezoeken we ook de uilentoren van Dubois op landgoed De Bedelaar te Haelen. Maar ook het Ignatiuscollege in Valkenburg waar Wasmann uiteindelijk terecht kwam, wordt bezocht. Verder maken we met een gids een rondwandeling langs de vuursteenmijn en Henkeput in het Savelsbos in Zuid-Limburg; de plekken waar de archeologische belangstelling van de jonge Dubois werd aangewakkerd.

Dit is het gehele programma (woensdag 13 juni 2018):

07.30 uur Vertrek naar toren Dubois landgoed De Bedelaar te Haelen (met gids);

09.30 uur Ignatiuscollege te Valkenburg met gids;

11.00 uur Natuur-Historisch Museum Maastricht, bezichtiging collecties met gids;

12.00 uur Lunch;

13.00 uur Groeve ENCI te Maastricht, een geologische afdaling in miljoenen jaren aardgeschiedenis;

14.30 uur Geboortehuis Dubois in Eijsden en bezoek Duboiszaal in museum Ursulinenconvent met gids;

15.30 uur Vuursteenmijn en Henkeput in Savelsbos, rondleiding met een gids;

18.30 uur Diner;

20.30 uur Terugkomst Leudalmuseum te Haelen;

Het is een programma vol natuurhistorie en geconcentreerd rond twee wetenschappers die in Limburg hebben gewerkt en geleefd. Geef je op voor deze boeiende dag. 

Online reserveren

Boek uw expeditie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.