Maasgouw in de Tweede Wereldoorlog

Historicus Hugo Luijten neemt u mee langs markante oorlogsplekken in de gemeente Maasgouw

Reisinformatie
Een buscollege over de Tweede Wereldoorlog in Maasgouw met  historicus Hugo Luijten uit Heel.

Hoewel we een paar keer uit de bus stappen, maken we een beperkt aantal wandelingen en is de tocht ook voor personen met iets minder fitheid te doen. De klim van de St. Christoffeltoren is een optie.

Datum: 
Zaterdag 7 maart 2020

Vertrek:
CC Don Bosco, Mgr Savelsbergweg 100 te Heel. We vertrekken om 09.00 uur en we zijn rond 17.30 uur weer terug.

Reissom:
€ 54,- p.p.
Excl. torenklim: € 52,-
Met museumkaart: € 51 
Excl. torenklim en met museumkaart: € 49,-

Inclusief:
Compleet verzorgde dagtocht met touringcarbus, koffie/thee met vlaai, lunch, gidsbegeleiding, torenklim, entree museum Montfort en Thorn en middagaperitiefje.

Op zaterdag 7 maart a.s. houdt historisch reisgenootschap Cliotravel i.s.m. historicus Hugo Luijten uit Heel een bijzondere tour langs markante oorlogsplekken in de gemeente Maasgouw. Misschien is Maasgouw wel de gemeente met de langst gerekte bevrijdingsgeschiedenis van Nederland: in totaal precies 4 maanden van 25 september 1944 beginnend in Thorn tot en met 25 januari 1945 eindigend in Linne. Wat is de reden geweest dat een paar kleine boerendorpen langs de Maas zolang moesten wachten op hun bevrijding? Op die vraag geeft deze tour een antwoord. Maar natuurlijk besteden we ook aandacht aan de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 en de daaropvolgende bezettingsjaren. Onze gids Hugo Luijten heeft divere romans over de oorlog geschreven en presenteert momenteel op internetstation Delta Limburg een tv-serie over de bevrijding van Maasgouw. Voor de provinciale omroep L1 is hij de huishistoricus.

Het programma is als volgt: 09.00 uur opstap bij CC Don Bosco te Heel, waarna we de plaatsen Heel, Beegden, Osen en De Weerd bij Roermond bezoeken. In Roermond beklimmen we de toren van de St. Christoffelkathedraal (optie) om een goed uitzicht over het Midden-Limburgse land te verkrijgen. Vervolgens brengen we een bezoek aan de tentoonstelling "Toen de kanonnen zwegen" in Maasbracht wat een goed beeld geeft van de bevrijding van de oostelijke Maasoever in Midden-Limburg. Na Linne, Brachterbeek en Maasbracht maken we een halt in Stevensweert voor de lunch. Via Ohé en Laak en de brug over de Maas bij Maaseik rijden we dan door de Belgische plaatsen Ophoven en Kessenich naar Thorn voor een speciale expositie over de oorlog in het museum aldaar en voor een middagdrankje. Via Wessem en Panheel bereiken we dan Heel, waar we rond de klok van 17.30 uur aankomen.

In de complete bustour is de rondrit met een touringcarbus, koffie/ thee met vlaai, entrees, gids, lunch en een middagaperitiefje inbegrepen. De deelnameprijs bedraagt € 54,- Mocht u niet deelnemen aan de torenklim dan mag u € 2,- in mindering brengen. Heeft u een museumkaart dan mag u € 3- van het bedrag afhalen. 

Er zijn een beperkt aantal plekken in de collegebus vrij. Het is een unieke rondrit langs de oevers van de Maas in Midden-Limburg en we verwachten veel belangstelling, dus geef je snel op.

Online boeken

Boek uw buscollege WOII in Maasgouw op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.