Wolventocht met Ton van Reen

Waarom het terughalen van de wolf naar de Nederlandse natuur een slecht plan is

Reisinformatie
Buscollege met schrijver Ton van Reen naar diverse moordplekken van wolven in Noord- en Midden-Limburg en het aangrenzende Duitsland

Datum: Zondag 13 november 2022

Vertrek: 
NS-station Roermond: 08.45 uur
Restaurant Boszicht, Provincialeweg 2, Maasbree: 9.30 uur.
Rond 17.30 uur beëindigen wij deze dagtocht.

Reissom:
€ 59,50 p.p.

Inclusief: in deze dagtocht zijn alle kosten voor vervoer, gids, lunch (excl. eigen drankjes), middagdrankje, documentatie e.d. inbegrepen.

Wie is Ton van Reen?

Ton van Reen (1941) is een schrijver en dichter uit Maasbree. Hij werd in Waalwijk geboren als zoon van een wachtmeester van de Rijkspolitie. Hij was amper drie maanden oud, toen het gezin verhuisde naar Panningen. In 1968 trouwde hij met Corrie Zelen, met wie hij een uitgeverij dreef die zich voornamelijk richtte op Afrikaanse literatuur. In 1984 werd deze uitgeverij echter gesloten, zodat Van Reen zich fulltime met schrijven kon bezighouden. Boeken die hij heeft gepubliceerd zijn o.a. De Bende van de Bokkenrijders, Gestolen Jeugd en Klein Volk.

Op zondag 13 november a.s. organiseert historisch reisgenootschap Cliotravel i.s.m. schrijver Ton van Reen uit Maasbree een Wolvenbustour door Midden-Limburg en het aangrenzende Duitsland. Diverse natuurorganisaties willen de wolf terughalen naar Nederland, maar het is zeer de vraag of dit een verstandig idee is.

De vooral door zichzelf benoemde 'wolvendeskundigen' beweren dat de wolf de mens uit de weg gaat, maar het is in het geheel niet waar. In veel archieven liggen de bewijzen opgestapeld van slachtoffers, vooral kinderen, die door de wolven zijn verscheurd. Ook wetenschappelijke literatuur over de moorddadige wolf is ruim voorhanden. Vooral in Azië zijn anno 2022 nog altijd veel slachtoffers van wolven te betreuren, zowel kinderen als volwassenen. In Griekenland werd onlangs een Engelse toeriste door wolven vermoord en in Duitsland werd een trimmer door een wolf aangevallen. In een dierentuin in Noorwegen werd in 2012 de verzorgster van acht wolven, die haar al jaren lang kenden, vermoord. Gezien het kleine aantal wolven in Europa zijn er veel incidenten, maar die worden door de zogenaamde deskundigen onder het vloerkleed geveegd.

In Nederland zijn in de loop van de 19de eeuw de wolven door grote door de overheid georganiseerde drijfjachten uitgeroeid. De reden daarvoor was dat een vijftiental kinderen uit het huidige Midden-Limburg en het aangrenzende Duitsland, dat onder het toenmalig Frans-Nederlandse bestuur viel, door wolven zijn gedood. Anderen die de aanvallen hebben overleefd, overleden later toch nog aan hun verwondingen of aan hondsdolheid. Al deze gevallen zijn goed gedocumenteerd.

Op deze dagtocht bezoeken we tien plekken waar kinderen door wolven zijn verscheurd. Kopieën uit de archieven en andere documentatie worden op de reis getoond aan de deelnemers. De tocht per bus voert langs Helden-Beringe, Kessel en Kessel-Eik, Beesel, Posterholt, Elmpt, Rödgen, Merbeck, Niederkrüchten-Silverbeek en Brüggen, waarna u weer wordt teruggebracht naar Maasbree of Roermond.

De tocht voert door mooie natuur en langs historische plekken, zoals grafheuvels, min of meer verdwenen mottekastelen en landweren. Voor meer info over deze Wolventocht, mail leon@cliotravel.nl of bel 06-19675394

O P G A V E F O R M U L I E R