Rampjaar 1672

Redeloos, radeloos, reddeloos

Reisinformatie
Een dagtocht naar het Rampjaar 1672. Hoe wist Nederland het noodlot te keren? We bezoeken de Oude Hollandsche Waterlinie, Den Haag (o.a. de moord op gebroeders De Witt, Gevangenpoort en het huidige regerings-centrum met Binnenhof en Tweede Kamer) en de sporen van de Franse verwoestingen in Zwammerdam en Bodegraven.

Datum
Donderdag 21 september 2017

Opstapplaatsen:
* Parkeerplaats Mico-sport Heldensedijk 2 te Roggel
* s-Hertogenbosch Centraal Station

Reissom:
€ 89, p.p.
Met Museumjaarkaart:
€ 73,- p.p.

Inclusief:
Complete dagtocht met vervoer (personenbusje), koffie/ thee, gebak en rondleiding Oude Hollandse Waterlinie, twee musea in Den Haag, bezichtiging Binnenhof en Tweede Kamer, koffie/thee en lunch, bezichtiging Zwammerdam en Bodegraven, diner, uitgebreide info.

De drankjes bij de lunch en het diner zijn voor eigen rekening.

1672 staat in de Nederlandse geschiedenis gegrift als het Rampjaar. Volgens een gezegde was "het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos", een uitdrukking die we nog steeds kennen. Maar wat was er nu precies aan de hand? Nederland was in die tijd een Republiek en beleefde een geweldige welvaart: de Gouden Eeuw. De andere Europese landen keken met afgunst naar dit landje. In 1672 werd de Republiek van alle kanten aangevallen, de Fransen bezetten de helft van het land en Willem III werd tot stadhouder uitgeroepen. Het volk koelde haar woede op de raadspensionaris Johan De Witt en zijn broer Cornelis. Op beestachtige wijze werden zij voor de Gevangenpoort te Den Haag vermoord. Ternauwernood werd de Franse inval een halt toegeroepen door een in de haast opgeworpen waterlinie. Toen deze in de winter van 1672 dichtvroor, marcheerden de Fransen over het ijs, maar deze aanval werd afgeslagen. Op hun terugtocht plunderden de Fransen de dorpen Zwammerdam en Bodegraven en sporen van deze verwoesting zijn nog terug te vinden. Het Rampjaar was de grootste crisis van de Gouden Eeuw. Ruim 17 maanden bungelde het bestaan van de Republiek aan een zijden draadje, maar dankzij diplomatie van stadhouder Willem III waarin een coalitie tegen Frankrijk tot stand kwam, werd de Republiek gered. De klap is zij echter nooit meer te boven gekomen en na het Rampjaar was het hoogtepunt van de Gouden Eeuw voorbij.

Deze episode wordt in Frankrijk Guerre de Hollande genoemd.
We danken er een bekend Frans soldatenliedje aan: Aupres du Ma Blonde. Dit gaat over het verlangen van een vrouw naar haar man, die door de Hollanders gevangen wordt gehouden.

Vertaling Aupres du Ma Blonde
Refrein:
Dichtbij mijn blonde is het goed, ja goed
Dichtbij mijn blonde is het slapen goed

In de tuin van mijn vader staan de seringen in bloei
Alle vogels van de wereld komen er nestelen
Alle vogels van de wereld komen er nestelen
de kwartel, de tortelduif en de leuke patrijs
En mijn lieve duifje, dat zingt dag en nacht
dat zingt voor de meisjes die geen man hebben
Voor mij hoeft ze niet te zingen want ik heb al een knappe man
Zeg me dan schoonheid, waar is je man?
Hij is in Holland, de Hollanders hebben hem gevangen
Wat zou je geven schoonheid, om je man terug te hebben?
Ik zou geven Versailles, Parijs en St. Denis
Bovendien de torens van de Notre Dame
en de klokketoren van mijn dorp

Online boeken

Boek uw dagtocht op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.