In de Geist van Graaf Filips-bustour

Buscollege en toneelvoorstelling over de laatste graaf van Horn

Reisinformatie
Een buscollege met Truus-Manders-Scheres over het graafschap Horn. 's Avonds bezoek aan het toneelstuk In de Geist van Graaf Filips op het kasteel van Horn.

Datum: Maandag 4 juni 2018

Opstapplaats: Horn, Van Horneplein

Vertrek om 13.00 uur,

Reissom: 
€ 74,- p.p.

Inclusief:
- vervoer met touringcar;
- gids- en reisbegeleiding;
- koffie/ thee en vlaai;
- 3-gangen diner;
- entreekaartje toneelstuk
- speciale brochure met info over het graafschap. 

Op maandag 4 juni a.s. houdt het Historisch Reisgenootschap Cliotravel i.s.m. Edumare een rondtocht met gidsbegeleiding door het voormalige graafschap Horn. Uw gids op deze dag is Truus Manders-Scheres uit Ittervoort, schrijfster van een historische roman over de laatste graaf van Horn: "IJzer en fluweel". Aansluitend aan deze dagtocht inclusief diner wordt 's avonds het schouwspel 'In de Geist van Graaf Filips' op het kasteel in Horn bezocht.

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de laatste graaf van Horn op het marktplein te Brussel werd onthoofd. Met deze executie op 5 juni 1568 kwam een einde aan het graafschap Horn. De heerlijkheid Horn besloeg een groot oppervlakte van het huidige Nederlands Midden-Limburg, maar bezat ook gebieden in Geistingen en Ophoven in Belgie. De speurtocht naar de overblijfselen van dit graafschap voert ons dan ook door de gemeenten Leudal, Maasgouw en Weert en de eerder genoemde Belgische plaatsen. Onze gids Truus Manders-Scheres zal u helemaal uit de doeken doen hoe dit curieuze graafschap door o.a. personele bindingen in elkaar stak. U zult 's avonds op het kasteel Horn goed voorbereid het toneelstuk van de plaatselijke toneelvereniging kunnen volgen. Deze theaterproductie is geschreven door de stadsdichter van de gemeente Leudal, de welbekende Frits Criens.

Het programma ziet er als volgt uit:

13.00 uur: Opstap Van Horneplein te Horn en rondrit door het voormalige graafschap Horn met gidsbegeleiding
15.00 uur: Koffie en gebak
18.00uur: Einde rondrit en diner
20.00 uur: Toneelstuk 'In de Geist van Graaf Filips' op het kasteel te Horn

OVER DE VOORSTELLING

IN DE GEIST VAN GRAAF FILIPS

In juni 2016 is Frits Criens benaderd om een spectaculair buitenstuk te schrijven voor de Graafschapsfeesten Horn. Enthousiast ging hij aan de slag en op 9 maart 2017 presenteerde hij zijn script aan Toneelgroep Spelenderwijs Horn. Het script is door Mart Graef van Heemkundevereniging Horn gecontroleerd op historische juistheid. In april 2017 heeft Johan Korten op uitnodiging van Spelenderwijs de regie van het stuk op zich genomen.

In de Geist van Graaf Filips is een groots opgezet en spectaculair volksstuk uitgevoerd in de schaduw van het kasteel te Horn. De historie van graaf Filips is op speelse wijze, in de geschiedenis spelend, geïntegreerd in het verhaal. Religieuze en sociaaleconomische thema's aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog passeren de revue. Tegenstellingen tussen katholieken en calvinisten zorgen voor een onmogelijke liefdesrelatie. Sociale en economische onvrede en daarmee gepaard gaande opstandigheid worden verbeeld via mensen die afhankelijk zijn van hoge heren en onveiligheid vrezen door rondtrekkende bendes.

Romantiek, spanning en sensatie met een flinke dosis humor zorgen voor een onvergetelijke avond.

Online boeken

Boek uw In de Geist van Graaf Filips-bustour op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.