Graafschap Loon

Maak kennis met het graafschap Loon aan de hand van een museumtentoonstelling met een gids 

Reisinformatie:
Een museummiddag naar de tentoonstelling: "Limburg tussen staf en troon, 1000 jaar graafschap Loon" in het Belgische plaatsje Bilzen nabij Maastricht. Een gids ter plekke leidt ons langs de tentoonstelling.

Datum:
Zondagmiddag 10 februari 2019 om 13.00 uur. We verwachten om 18.30 uur weer terug te zijn.

Vertrek:
Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn (L) en Roermond-station

Reisprijs:
€ 32,50 ,- p.p.

Inclusief: 
In deze museumtocht zijn de entree van het museum, de kosten van de gids en vervoer vice versa met een personenbusje naar Bilzen (B) inbegrepen

Er kunnen maximaal 8 personen aan deze museumtocht deelnemen.

Bespreking van het boek: De Graven van Loon

Historisch Reisgenootschap Cliotravel organiseert op zondagmiddag 10 februari 2019 een excursie naar de tentoonstelling: "Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon". De tentoonstelling vindt plaats in de Landcommanderij Alden Biesen te Bilzen (B). 

Het graafschap Loon ontstond in de 11de eeuw en strekte het zich uit over een groot deel van het huidige Belgisch-Limburg. Tot 1366 bleef de graaf van Loon een rol van betekenis spelen, maar doordat de familie uitstierf palmde de machtige buur, de prinsbisschop van Luik dit graafschap in. Tot aan de Franse revolutie regelde Luik het bestuur in dit gebied en dat zorgde bijna altijd voor blijvende problemen. Door de verbintenis met het graafschap Horne is de tentoonstelling beslist ook interessant voor de Nederlandse Limburgers. 'Loon' zou een toepasselijke benaming geweest zijn voor de beide Limburgen, toen deze provincie werd opgericht in 1815. Tenslotte vormde het oude graafschap hierin veruit de grootste entiteit. De onterechte benaming 'Limburg' werd aangenomen omdat koning Willem I een onstilbaar verlangen naar hertogelijke titels bezat.

Uit de folder van de tentoonstelling:
De tentoonstelling belicht de grotendeels vergeten geschiedenis van het bijna mythische graafschap Loon -nu Belgisch Limburg - dat nooit bij de Nederlanden hoorde. Eeuwenlang speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in de regio Maas-Rijn. Schipperend tussen staf en troon, tussen het Luikse kathedraalkapittel en de Duitse keizer, wisten ze door een uitgekiende huwelijkspolitiek zelfs drie verre graafschappen te bemachtigen: het Beierse graafschap Rieneck, het graafschap Chiny en zelfs even Holland: een onbekend Europees epos.

Ook het leven in de stad en op het platteland krijgen in de tentoonstelling de nodige aandacht. Kunstenaars, schrijvers en miniaturisten uit het graafschap Loon lieten een indrukwekkend oeuvre na: getuigen van de rijke Maaslandse cultuur. Meer dan 350 objecten uit meer dan 80 collecties onderbouwen het beeld, zoals schilderijen, beeldhouwwerken, geïllustreerde handschriften, zegels, munten, maquettes, cartografisch materiaal en interactieve toepassingen. Heel wat objecten zijn voor het eerst in Belgie te bewonderen. Een uitzonderlijke tijdreis. Op zoek naar de wortels van Limburg en een ontdekking van haar Europese rol, vroeger en nu. 

Thema's van de tentoonstelling:
1 Tussen staf en troon: het graafschap Loon in het Duitse Rijk
2 De grafelijke dynastie en haar residenties
3 De Europese dimensie
4 De staf: de Luikse prins-bisschoppen als graaf van Loon
5 De staf der stilte: de Loonse abdijen
6 Schipperen tussen staf en troon. De graven van Loon en de Duitse Ridderorde
7 Het volk en de staf (kerk, kathedraal en ketters, begijnhoven, broederschappen en heiligen van eigen bodem, troost en genezing)
8 Vrijheid tussen staf en troon? De Loonse steden
9 Cultuur in dienst van staf en troon
10 In de schaduw van staf en troon: het Loonse platteland
11 De val van staf en troon: het einde van Loon.

Online boeken

Boek uw museumtocht naar "Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon" op tijd.
Wij bevestigen uw boeking per e-mail.