De schatkamers van Keulen

De romeinse en romaanse erfenis van Keulen

De reis in een notendop

Datum: Woensdag 17 september 2025
Opstapplaatsen: 
-remise busbedrijf Ghielen, Kanaalstraat 39 te Beringe (gemeente Peel en Maas)
- Gemeenschapshuis te Grashoek,  Pastoor Vullinghsstraat 3;
- Parkeerplaats bij Mac Donalds, Ariënsstraat te Venlo

Reisprijs:
€ 69,95 p.p.

Inclusief:
- Busreis naar Keulen v.v.
- Kaffee mit Kuchen (of thee natuurlijk) in een Kaffeehaus
- Rondleiding met een gids in de St. Ursulakerk;
- Romeinse stadswandeling en bezichting diverse romaanse schatkamers met de reisleider.

In de romeinse tijd was Keulen de hoofdstad van de provincie Germania Inferior (Neder-Germanië), waartoe ook het huidige gebied van Nederland ten zuiden van de grote rivieren behoorde. De rijke romeinse erfenis van Keulen vind je in de gehele Rijnmetropool terug, vaak onder de grond. Tevens besteden we tijdens deze excursie ook aandacht aan de romaanse nalatenschap van Keulen. Meestal trekt de gotische Dom alle belangstelling, maar Keulen heeft ook nog twaalf romaanse kerken. Soms ingeklemd tussen moderne gebouwen en brede autowegen zijn dit één voor één middeleeuwse schatkamers, want iedere romaanse kerk heeft wel een bijzondere relikwie. En zoals kunsthistoricus Sis van Rossem zaliger al zei: 'Je mag nooit onderschatten hoe belangrijk relieken waren in de middeleeuwen.'

We starten de dag met "Kaffee und Kuchen" in een Kaffeehaus. Daarna bezoeken we de St. Ursulakerk met de zogeheten Goldene Kammer, waarin de botten van de 11.000 maagden van Ursula worden bewaard. Voor de bouw van de Dom met de driekoningenschat, was dit de belangrijkste bedevaartsplaats van de stad. In deze kerk krijgen we een rondleiding. Daarna steken we, na een bezoek aan de St. Andreas met de Makkabeeënschrijn, over naar de Dom van Keulen, een hoogtepunt van de gotische bouwstijl. Bij Gross Martin gaan we "downunder", want deze kerk is gebouwd op de fundamenten van een romeins magazijn. In de middag maken we een romeinse stadswandeling, waarbij we het romeinse stratenpatroon proberen terug te vinden en o.a. de kerk Maria in het Capitool bezoeken die, wat al duidelijk blijkt uit de naam, is gebouwd op een romeinse tempel voor Jupiter, Juno en Minerva. Het mag duidelijk zijn, voor een dagje genieten van middeleeuws en romeins erfgoed moet je in Keulen zijn.  

Excursieprogramma:
08.00 uur Vertrek remise busbedrijf Ghielen te Beringe
08.15 uur Vertrek Gemeenschapshuis te Grashoek
08.35 uur Vertrek Venlo, parkeerplaats bij Mac Donalds (Ariënsstraat)
10.00 uur Kaffee en Kuchen in Keulen
11.00 uur Bezoek en gidsrondleiding St. Ursulakerk
12.15 uur Bezichtiging St. Andreaskerk met Makkabeeënschrijn
12.45 uur Bezichtiging Dom van Keulen
13.30 uur Bezichtiging Gross Martin met fundamenten romeinse opslagplaats
14.00 uur Lunch (eigen gelegenheid)
15.00 uur Start romeinse en romaanse stadswandeling vanaf Rathausplatz met o.a. romeins stratenplan, romeins praetorium (stadhouderspaleis), St. Maria im Kapitol enz.
17.30 uur Vertrek uit Keulen
19.00-19.30 uur Aankomst opstapplaatsen

Aantal kilometers die we deze dag zullen lopen: 8 km

Weetje 1:
Keulen werd net voor het begin van de jaartelling gesticht door de Romeinen en behoort tot de oudste steden van Duitsland. Het was daarna zelfs eeuwenlang de grootste stad en hoofdstad van de Romeinse provincie Germania Inferior. Omdat Duitsland als land pas in 1871 gevormd werd, is Keulen dus langer een Romeinse dan een Duitse stad geweest.

Weetje 2:
De Keulse Dom is gewijd aan  de Driekoningen. In de kerk staat de fonkelende reliekschrijn van de drie koningen, die volgens het Bijbelverhaal een ster zagen die hen rechtstreeks naar het kindeke Jezus leidde. Volgens de legende waren de beenderen van de drie met de roodbaardige keizer Frederik Barbarossa in 1164 naar Keulen gekomen. De driekoningenschat had een nieuw huis nodig om duizenden pelgrims te ontvangen: de Dom van Keulen. En zo werd Keulen dé pelgrimsstad van het noorden.

Weetje 3:
Volgens een legende zou in de 5e eeuw de Britse koningsdochter Ursula met 11.000 maagden in Keulen door de Hunnen zijn vermoord  op de terugweg van haar bedevaart naar Rome. Toen bij de uitbreiding van de stadsmuren in de 12e eeuw veel beenderen opgegraven werden, dacht men dat het om St. Ursula en haar maagden ging. Deze werden voor veel geld in heel Europa verkocht. In feite was men op een romeins grafveld gestuit.

Reserveringsformulier

Boek uw Keulenexcursie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.