Bezoek om de Hoek

Geschiedenis begint al bij u om de hoek. Je hoeft dus niet ver te reizen om een duik in het verleden te nemen. Dat komt in deze tijden van corona met alle reisbeperkingen van dien mooi uit. Deze excursies zijn namelijk prima te bereiken met uw eigen vervoer.

Excursie Fliegerhorst Venlo
Zondag 9 augustus om 14.00 uur

In de tweede oorlog lag op de Groote Heide bij Venlo op de grens tussen Nederland en Duitsland een groot Duits vliegveld: Fliegerhorst Venlo.  Onze gids Marcel Hogenhuis heeft diverse artikelen over het vliegveld geschreven en leidt ons rond langs de restanten van deze voormalige Duitse vliegbasis. Het is Nazi Megastructures in de eigen achtertuin.

Excursieprijs: € 19,-. Inclusief kop koffie/ thee met vlaai

Excursie Mookerheide
Zaterdag 15 augustus om 14.00 uur

De Mookerheide in Noord-Limburg is voor altijd verbonden met de Tachtigjarige Oorlog. Hier leed het leger van Willem van Oranje op 14 april 1574 een gevoelige nederlaag tegen de Spanjaarden. Maar ook persoonlijk was het voor de Vader des Vaderlands een ramp, want twee broers van hem sneuvelden op het slagveld. Onze gids Bauke Eekma zal vertellen waarom juist op deze plek de slag plaatsvond en laat daarbij natuurlijk de legende van Kiste Trui en de verborgen schat niet onbesproken. 

Excursieprijs: € 19,-. Inclusief kop koffie/ thee met vlaai

Excursie Vuursteenmijn en Thermenmuseum
Zondag 23 augustus om 10.00 uur

Op deze excursie gaan we op zoek naar vroege sporen van de menselijke beschaving in Zuid-Limburg. We bezoeken de vuursteenmijn van Rijckholt en de Romeinse thermen in Heerlen. 
Onze gids bij de vuursteenmijn is amateur-archeoloog Bert Vullers uit Roggel. Het Romeinse badhuis in Heerlen is de meest imposante erfenis van de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen en is onlangs aangewezen als het oudste gebouw van Nederland. 

Excursieprijs: 25 euro incl. entrees

Excursie Romeins Heel
Zondag 13 september om 14.00 uur met archeologe Lieke van Diepen
De Midden-Limburgse plaats Heel was in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting in Limburg. De plaats staat als Catualium vermeld op de Peutinger kaart. Saillant detail: Maastricht staat niet op deze kaart vermeld. Onze gids Lieke van Diepen heeft diverse archeologische opgravingen in Heel gedaan. We beginnen deze middag met een wandeling langs enkele belangrijke Romeinse vindplaatsen. Ook zal stil worden gestaan bij de ligging en het landschap. Waarom was Heel zo belangrijk in de Romeinse tijd? De tweede helft van de bijeenkomst bestaat uit een kleine workshop, waarbij allerlei Romeinse vondsten worden gepresenteerd. De deelnemers kunnen deze vondsten ook zelf vastpakken en bekijken.

Excursieprijs: 12,50 euro incl. koffie/thee met vlaai


Excursie Griendtsveen
zondag 11 oktober om 14.00 uur 

Griendtsveen aan de rand van de Peel is een typisch Companydorp: een dorp gesticht door een bedrijf. In dit geval was dat het turfstrooiselbedrijf van Eduard Van Griendt, naar wie het dorp is vernoemd. Vanuit deze nederzetting gingen de veenarbeiders de Peel ontginnen. Turfsteken was zwaar en slecht betaald werk. Van Griendt had weinig op met de noden van zijn arbeiders, maar hij had wel oog voor schoonheid en harmonie en liet Griendtsveen ontwerpen door Louis Kooken, de gerenommeerde stadsarchitect van Eindhoven. Inwoner en kenner Frans van den Elzen leidt ons deze middag rond. 

Excursieprijs: 11 euro incl. koffie/thee met vlaai

Excursie In de voetsporen van Van Eyck in Maaseik (B)
Zondag, 4 oktober om 14.00 uur

Maaseik is de vermoedelijke geboorteplaats van de broeders Van Eyck. Op een van de mooiste markten van België en kijken de gebroeders uit op de prachtige woningen in Maaslandse stijl. Waren Jan en Hubert afkomstig van Maaseik? Het beroemdste schilderij van de gebroeders Van Eyck is wellicht Het Lam Gods. Welke verwijzingen naar Maaseik vinden we hierop terug? Deze culturele excursie wordt geleid door Yolanda Kuppens, zelf woonachtig in Maaseik.

Excursieprijs: 15 euro incl. koffie/thee met vlaai

Online boeken

Boek uw excursie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.