Bezoek om de Hoek

Geschiedenis begint al bij u om de hoek. Je hoeft dus niet ver te reizen om een duik in het verleden te nemen. Dat komt in deze tijden van corona met alle reisbeperkingen van dien mooi uit. Deze excursies zijn namelijk prima te bereiken met uw eigen vervoer.

Excursie In de voetsporen van Van Eyck in Maaseik (B)

Zondag, 4 oktober om 14.00 uur

Maaseik is de vermoedelijke geboorteplaats van de broeders Van Eyck. Op een van de mooiste markten van België kijken de gebroeders uit op de prachtige woningen in Maaslandse stijl. Waren Jan en Hubert afkomstig van Maaseik? Het beroemdste schilderij van de gebroeders Van Eyck is wellicht Het Lam Gods. Welke verwijzingen naar Maaseik vinden we hierop terug? Deze culturele excursie wordt geleid door Yolanda Kuppens, zelf woonachtig in Maaseik.

Excursieprijs: 15 euro incl. koffie/thee met vlaa

Excursie Mooi Elsloo
zondag 11 oktober om 14.00 uur 

Elsloo, het Maasdorp in het zuiden van Limburg is door de leden van de ANWB gekozen als één van de vijf mooiste dorpen van Nederland. Een bezoek meer dan waard. Ga daarom op zondag 11 oktober a.s. met ons mee als gids en inwoner Guus Peters ons zijn mooie dorp toont.

Elsloo behoort niet alleen tot de mooiste, maar ook tot de oudste dorpen van Nederland. Reeds 5300 v Chr. vestigden de eerste landbouwers van Nederland, de Bandkeramiekers, zich hier aan de hoge, vruchtbare rand van de Maasvallei.

Elsloo bleef onafgebroken bewoond en kent daardoor een rijke en gevarieerde geschiedenis. Kelten en Romeinen verbleven er en in de middeleeuwen kende Elsloo een grote burcht die de Maas domineerde. De ligging aan de rivier maakte ook dat er zich schippersfamilies vestigden die monumentale, nog bestaande, huizen bouwden. Adellijke families bouwden er een nieuw kasteel met park dat aansloot op de hellingbossen; het Landgoed Elsloo. In de 19e eeuw verarmde en verstilde het dorp. De komst van de staatmijn Maurits bracht nieuwe welvaart en Elsloo werd een mijnwerkersdorp. Echter ondanks de groei van het dorp, bleef de oude kern en het aangrenzend kasteel met park en bossen gespaard en werden in de jaren geheel gerestaureerd. Ook de aloude dorpscultuur en identiteit bleven behouden.

Excursieprijs: 14 euro incl. koffie/thee met vlaai

Baarlose kastelenfietstocht met Ton van Reen

Woensdag 21 oktober om 13.30 uur

Op woensdagmiddag 21 oktober (herfstvakantieweek) maakt schrijver Ton van Reen een fietstocht langs de kastelen van het Noord-Limburgse dorp Baarlo. U bent van harte uitgenodigd om met hem mee te fietsen en zodoende meer te horen over de geschiedenis van de kastelen van kastelendorp Baarlo. Ton start om 13.30 uur vanaf de Markt in Baarlo. De organisatie is in handen van historisch reisgenootschap Cliotravel. 

De aanleiding voor deze bijzondere kastelenfietstocht is de recente publicatie van zijn historische jeugdroman "Het afscheid van Lucia", wat zich afspeelt op kasteel De Berckt in Baarlo. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen in de 17de eeuw. Ongetwijfeld passeert dit verhaal tijdens de fietstocht de revue. Maar de deelnemers worden ook op andere kasteelverhalen getrakteerd. Wat dat betreft is Baarlo met zijn kastelen rijkelijk bedeeld. Tijdens de tocht zullen we enkele kastelen van binnen bezoeken. Tevens besteedt Ton ook aandacht aan enkele verdwenen kastelen

Excursieprijs: € 9,50 inclusief koffie/ thee met gebak 

.

Excursie Fliegerhorst Venlo

Zondag 8 november om 14.00 uur

In de oorlog lag er een grote Duitse vliegbasis op de Venlose heide op de grens van Nederland en Duitsland. Nachtjagers stegen van dit vliegveld op om de geallieerde bommenwerpers uit de lucht te schieten. Nog slechts enkele ruïneresten, verspreid over de heide gelegen, zijn de stille getuigen van dit oorlogsverleden. De Duits-Nederlandse vereniging Fliegerhorst Venlo beschermt en onderhoudt deze monumenten om als waarschuwing de herinnering aan deze luchtoorlog levend te houden

Onze gids Horst Obbelode is bestuurslid van deze organisatie en leidt ons rond.

Excursieprijs: 19 euro incl. kop koffie/ thee met vlaai

Online boeken

Boek uw excursie op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.