Is Isa Jezus?

Lezing door Ton van Reen op vrijdag 29 september om 19.30 uur a.s. 

Dit schrijft Ton van Reen over zijn lezing

Boeddhistische zendeling
Rond het begin van de jaarteling verbleef in Palestina een Boeddhistische zendeling die Isa heette en de woorden van Prins Gautama, de Boeddha, verspreidde. Deze Boeddha leefde meer dan 500 jaar voor Chr. In het begin van onze jaartelling had diens aanhang het grootste deel van de toenmalig bekende wereld bereikt.  In die tijd waren er al Boeddhistische kloosters of woonvormen inJerusalem, Alexandrië, Rome, Aleppo, en meerdere plaatsen waar boeddhistische zendelingen verbleven en vrij konden leven. 

Verboden boeken
De Romeinen, die toentertijd een groot deel van de wereld in Europa en in het Midden-Oosten bestuurden, hielden zich in principe nog afzijdig van religies. Isa was een zendeling uit Srinagar, dat nu in Noord-India ligt. Zijn graftombe is er nog steeds. Ik ben er een paar maal geweest. Ik heb zijn leven bestudeerd en de plaatsen waar hij verbleef bezocht in Syrië, in Iran, in India en in Nepal, waar prins Gautama vandaan kwam. Er is veel over hem geschreven, maar de katholieke kerk heeft al deze boeken in de ban gedaan. Ze stonden op de lijst van verboden boeken, de index, zodat ze ons zelden of nooit hebben bereikt. 

Boeddha
Opmerkelijk is dat de woorden van Boeddha veel overeenkomen met de woorden van de man die de christenen Jezus noemen. Nu wil het feit dat van Isa heel veel bekend is, maar van Jezus weinig of niets, hoewel er over het leven van Jezus honderden boeken geschreven zijn, maar allemaal met andere verhalen, er is nooit een echt bewijs van zijn bestaan gevonden Alles wat er over hem is geschreven is fictie uit latere tijd. Er is ook veel fictie geschreven over zijn tijdgenoten die zijn discipelen zouden zijn, maar de toenmalige geschiedschrijvers zwijgen in alle talen over Jezus, de apostelen en Maria. 

Pas anderhalve eeuw later kwamen er verhalen die werden gekopieerd uit de verhalen van Egyptenaren, Grieken en Romeinen en van velen volkeren uit het Oosten. Een paar eeuwen later werd de Egyptische Godin Isis met haar goddelijke zoon Horus gekopieerd naar Maria. 

Aanvankelijk was de lezing aangekondigd bij de Zorg- en Cultuurboerderij in het Dubbroek in Maasbree, waar ik vaker lezingen geeft. Omdat een gebedsgroep heeft aangekondigd de lezing te verstoren, gaat de lezing nu plaatsvinden op een ander adres in Midden-Limburg. De inschrijvers krijgen het adres op een plek in Midden-Limburg enkele dagen voorafgaand aan de lezing  van Cliotravel te horen.

U kunt aan de lezing deelnemen door onderstaand formulier in te vullen. De kosten bedragen 10 euro p.p., inclusief 1 consumptiebon. U ontvangt van ons een bevestiging en betalingsverzoek. Let op: vol = vol. 

Online boeken

Boek hier uw deelname aan deze boeiende lezing