Buscollege Midden-Limburg
in de Tweede Wereldoorlog

Oorlogshistorici Levels en Munnicks nemen u mee  langs 25 markante oorlogsplekken in Midden-Limburg

Reisinformatie
Een buscollege over de Tweede Wereldoorlog in Midden-Limburg met  historici Hugo Levels en Eric Munnicks (schrijvers van het boek: "Waar blijven de bevrijders?").

Datum:
Zaterdag 6 oktober 2018

Vertrek:
Leudalmuseum, Roggelseweg 58 te Haelen. We vertrekken om 08.30 uur en we zijn rond 17.30 uur weer terug.

Reissom:
€ 57,50 p.p.

Inclusief:
Compleet verzorgde dagtocht met luxe bus, college, entree musea, koffie/thee met vlaai, diner (uitgezonderd eigen bestelde drankjes), glaasje wijn of druivensap, middagaperatief.

Aanbevolen literatuur:
Verdraagtj uch. Van vuistslag tot uitgestoken hand- Hugo Levels et al.

Waar blijven de bevrijders?- Hugo Levels & Eric Munnicks


Midden-Limburg heeft een eigen oorlogsgeschiedenis die op vele punten afwijkt van de nationale. In de meidagen van 1940 was Midden-Limburg al binnen één dag veroverd door de Duitsers. Bij de bevrijding is deze streek van september 1944 tot maart 1945 frontgebied geweest. Bijna een half jaar lang stokte de opmars van de Geallieerden aan de oevers van de Maas. Lokale historici Hugo Levels en Eric Munnicks, bekend van de vele boeken die zij over dit onderwerp schreven, begeleiden u op deze excursie langs de turbulente oorlogsgeschiedenis van Midden-Limburg.

Het slecht bewapende Nederlandse leger was in de meidagen van 1940 geen partij voor de Wehrmacht. De militaire tegenstand in Midden-Limburg, gelegen aan de Duitse grens en ver verwijderd van de belangrijkste Nederlandse verdedigingslinie (Hollandsche Waterlinie), werd door de Duitsers al op de eerste dag opgerold. Roermond heeft wel de bijzondere eer gekregen van het eerste vuurgevecht tussen Nederland en Duitsland: op de Kapellerlaan raakte een Nederlandse patrouille al enkele uren voor de aanval slaags met een voorhoede van de Duitse invasiemacht toen deze, verkleed als Nederlandse soldaten, probeerde de Maasbrug in te nemen.

Na de overgave volgde de Duitse Bezetting. In eerste instantie leek die nog mee te vallen, maar in de loop van de oorlog werd de Nederlandse huishouding steeds meer ten dienste gesteld aan de Duitse oorlogseconomie, wat gepaard ging met terreur, roof en dwangarbeid. Bovendien werd de samenleving steeds hardvochtiger genazificeerd. Dat leidde tot verzet bij een deel van de bevolking, alhoewel ook een gedeelte om diverse redenen (opportunisme, ideologie, zucht naar avontuur) met de Duitsers heeft gecollaboreerd. Veruit het overgrote gedeelte deed overigens niets en probeerde te overleven. Ronduit moorddadig bleek de Bezetting voor de joodse medeburgers te zijn.

Het grote militaire verloop van de oorlog vond in Nederland tot in de herfst van 1944 letterlijk boven onze hoofden plaats: de luchtraids. Engelse en Amerikaanse bommenwerpers vlogen boven het Midden-Limburgse grondgebied van Engelse vliegtuigbases naar doelen in Duitsland heen en weer en er zijn in het gebied dan ook diverse geallieerde vliegtuigen neergeschoten. Wij bezoeken een crashsite in Hunsel. De neergestorte piloten werden via een vluchtroute weer naar het geallieerde grondgebied gesmokkeld.

Spoedig na de landing van de Geallieerden in juni 1944 in Normandie werd Midden-Limburg een lange tijd oorlogsgebied, omdat de aanvankelijk succesvolle opmars in deze regio stokte. Dat had verwoestende gevolgen voor de bevolking, die erg leed van het oorlogsgeweld. De inwoners van frontstad Roermond werden gedeporteerd naar Noord-Nederland.

Programma:
We vertrekken om 08.30 uur vanaf het Leudalmuseum in Haelen. Er zijn hier voldoende parkeerplekken. We rijden met een touringcar via Heythuysen en Leveroy naar de Peel en het Kanalengebied. Het Kanaal Wessem-Nederweert was na operatie Market-Garden ruim een maand frontgebied. Bij de bevrijding van de Peel hadden de Amerikanen een groot aandeel. Deze Amerikaanse rol wordt duidelijk in het museum in Ospel. De luchtoorlog komt aan bod in Hunsel, waar we een crashsite van een geallieerde bommenwerper bezoeken. Over hulp aan neergestorte piloten hebben we dan al meer gehoord in Kelpen-Oler.

's Middags maken we een stadswandeling door frontstad Roermond en bezoeken we o.a. een schuilkelder en de joodse synagoge. We bezoeken vervolgens de Maas-Ruhr-Stellung in het Meinweggebied. Via Horn rijden we dan terug naar het Leudalmuseum, waar we rond 17.30 uur zullen thuiskomen.

In het buscollege is koffie/ thee met vlaai, een lunch, wijntje of druivensap en een middagaperitiefje inbegrepen. De reissom voor dit buscollege over de Tweede Wereldoorlog in Midden-Limburg bedraagt € 57,50 p.p. Opgeven kan via email leonardomoonen@gmail.com, mobiel telefoonnummer 06-19675394 of via deze webpagina (zie hieronder).

Er zijn een beperkt aantal plekken in de collegebus vrij. Het is een unieke rondrit door Midden-Limburg en we verwachten veel belangstelling, dus geef je snel op.

Online boeken

Boek uw Buscollege over de Tweede Wereldoorlog in Midden-Limburg op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.