Breendonk

Kamp van de waanzin


Reisinformatie
Een dagtocht naar fort Breendonk bij Antwerpen (B) met gidsbegeleiding.
We bezoeken met een gids van het fort o.a. de appelplaats, cellen van de gevangenen, folterkamer en executieplaats.

Datum:
Donderdag 10 mei 2018 (Hemelvaartsdag)

Opstapplaatsen:
Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn

Vertrek: 08.30 uur
Thuiskomst: 17.00 uur

Prijs:
€ 45,- p.p.

Inclusief:
In deze dagtocht zijn alle kosten voor vervoer, entree fort Breendonk, gidsgelden en uitgebreide documentatie inbegrepen.

Cliotravel reist in kleine groepen. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen.

Op 9 september 2004, juist 60 jaar na de bevrijding van het kamp van Breendonk werd in Histories (Canvas) de reportage Breendonk, het kamp van de waanzin, uitgezonden.

Fort Breendonk is gelegen in België, ongeveer 20 km voor Antwerpen en is aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd  als onderdeel van de buitenste fortengordel voor deze stad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 werd het fort ingenomen door de Duitsers na een zware beschieting, waarvan de gehavende betonnen buitenmuren nog steeds de getuige zijn.

Na de Duitse aftocht in 1918 nam het Belgisch leger opnieuw zijn intrek in het fort en toen Duitsland onder de nazi's zich in de jaren 30 ging bewapenen en een oorlogszuchtige houding aannam werd het fort in 1939 bij de algemene mobilisatie ingericht als hoofdkwartier van het Belgisch leger. 

Na de capitulatie van Belgie werd het fort door de Duitsers gebruikt als een gevangen- en doorgangskamp voor verzetslui, gijzelaars en joden, die uiteindelijk op transport werden gezet naar concentratiekampen in Duitsland en het oosten. Hoewel Breendonk nooit de titel 'Konzentrationslager' heeft gedragen, was het regime in dit opvangkamp even hard en wreed als in een concentratiekamp. Het merendeel der slachtoffers is dan ook gestorven door uitputting, ondervoeding of mishandeling. 

De bevrijding volgde in 1944. Na de oorlog diende het fort tijdelijk als gevangenis voor Duitse krijgsgevangenen en 'incivieken' (collaborateurs). Het fort is het enige kamp in West-Europa dat nog volledig intact is gebleven. Sinds 1947 wordt het fort erkend als een belangrijk Nationaal Gedenkteken. Tegenwoordig is Breendonk na een grondige renovatie en reconstructie nog steeds in gebruik als Nationaal Gedenkteken en mag het jaarlijks meer dan 75.000 bezoekers ontvangen. 

Online reserveren

Boek uw expeditie naar Breendonk op tijd. Wij bevestigen uw boeking per e-mail.