Eben-Emael

Een onneembaar fort dat binnen luttele minuten werd overmeesterd

Reisinformatie
Een dagtocht naar oorlogs-museum Eyewitness te Beek en fort Eben-Emael te Eben-Emael (B). Zorg voor goede wandelschoenen.

Datum:
Zondag 29 oktober 2017
Vertrek:
Parkeerplaats Van Hornehal, Rijksweg 7 te Horn en
Roermond-station
Prijs:
€ 52,- p.p.
Inclusief:
In deze dagtocht zijn alle kosten voor vervoer, bezoek musea, gidsgelden, middageten (excl. drankjes), uitgebreide documentatie en kopje koffie of thee na afloop inbegrepen.

Cliotravel reist in kleine groepen. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen.

Onneembaar: dat was het oordeel van de militaire experts over fort Eben-Emael na de bouw in de jaren dertig van de vorige eeuw. De betonnen verdedigingskolos tussen Maastricht en Luik met zijn ondergrondse kazerne en vele geschutskoepels gold als de reus onder de forten en werd sterker geacht als de bekende Franse Maginotlinie. Toch wist een Duitse elite-eenheid in de meidagen van 1940 binnen 15 minuten de kanonnen van het fort onklaar te maken. De aanvallers kwamen dan ook niet over land gemarcheerd, zoals tot dan toe gebruikelijk was, maar wisten vanuit de lucht met zweefvliegtuigen het fort te overrompelen. Een nieuw militair tijdperk met de luchtmacht als belangrijkste wapen was geboren.

Om de val van het fort en de meidagen van 1940 in West-Europa in het brede kader van de Tweede Wereldoorlog te plaatsen, bezoeken we voorafgaand het Oorlogsmuseum Eyewitness te Beek (L).  In 13 diorama's met originele attributen worden de verschillende oorlogsscènes uitgebeeld. Een fictieve Duitse parachutist neemt de bezoeker mee langs de belangrijkste fronten in Europa.  

Programma
* Bezoek Oorlogsmuseum Eyewitness te Beek (L). Een museum-medewerker begeleidt ons langs de diorama's (duur 1,5 uur);
* Middageten in Zuid-Limburg;
* Bezoek fort Eben-Emael te Eben-Emael (B), even ten zuiden van Maastricht. We maken o.l.v. een gids een ondergrondse wandeling van 2,5 uur. Neem een eigen zaklantaarn mee;
* Afsluitend kopje koffie of thee.

Foto's: Wim van Roy


Online boeken

Boek uw expeditie op tijd.